Menu
A+ A A-

Na Vučićevu inauguraciju stiže najveći broj državnika u posljednjih 40 godina

  • Objavio:   Redakcija

aleksandar vucic srbija 2U beogradskoj Palati Srbija sutra uveče će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije, a to će da bude najveće okupljanje stranih zvaničnika u Srbiji u posljednje gotovo četiri decenije.

Dolazak je najavila većina ššefova država i vlada iz regiona, Evrope i svijeta. Uz druge brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, Vučić će biti domaćin, nezvanično, za oko 5.000 ljudi.

Dolazak su potvrdili predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka ŽŽeljka Cvijanović i predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Očekuje se i dolazak predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorđa Ivanova, a možda i premijera Zorana Zaeva.

Svečanosti će, predviđeno je, prisustvovati austrijski kancelar Kristijan Kern, te šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, premijer Mađarske Viktor Orban, potpredsjednik Bugarske i predstavnik Rumunije.

Iz Brisela je stigla potvrda da će ovoj proslavi prisustvovati komesar za prošširenje i susjedstvo Johanes Han.

Kina u Beograd šalje potpredsjednika Svenarodnog kineskog kongresa što inače nije uobičajeno, a Moskva potpredsjednika Dimitrija Rogozina.

Biće tu Izaslanik Angele Merkel i Franka Valtera Štajnmajera Gerhard Šreder, a pod krovom Palate Srbije zajedno će se naći i visoki predstavnici dva vojna tabora - NATO i ODKB.

Alijansu predstavlja Rouz Gotemiler, prvog zamjenika generalnog sekretara, a ODKB Jurij Hačaturov, generalni sekretar organizacije.

U Beograd dolazi i blizak saradnik bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Prvi od gostiju iz svijeta je stigao u srijedu - šeik UAE Bin Zajed, a o kakvoj uticajnoj figuri u svijetu se radi govori to što se on već nekoliko puta sastao sa Trampom, a sa Putinom pet-šest puta ove godine.

Visoke zvanice na Vučićevoj inauguraciji čuvaće SAJ, Kobre i Žandarmerija, a BIA i VBA imaju poseban zadatak.

Očekuju se i premijer Grčke Aleksis Cipras, ministar odbrane Italije te šefovi diplomatija mnogih zemalja.

Naravno, biće i veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, a poziv je upućen i svim bivšim predsjednicima Srbije Borislavu Joviću, Milanu Milutinoviću, Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću i Tomislavu Nikoliću.

Pozvani su i lideri opozicije od kojih su neki potvrdili da će prisustvovani.

S obzirom na značaj sutrašnji skupa kome će prisustvovati desetak šefova država i vlada, neke od zvanica će biti pojedinačno obezbeđivane, a o svima će brinuti najelitnije jedinice Vojske Srbije i MUP-a.

Prisustvo velikog broja zvaničnika iz regiona i svijeta, po ocjeni analitičara i medija, govori o interesovanju za Srbiju kao stabilnog partnera u regionu i Evropi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te političke saradnje, uživa.

A sam premijer je nedavno rekao da očekuje da "iz regiona da gotovo svi dođu", jer su mir i stabilnost u regionu dio njegove politike, a potvrdu njihovog dolaska smatra kako je rekao "najvećim priznanjem do sada, ne za njega, već za naššu zemlju".

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS