Menu
A+ A A-

Bivšem ministru MUP-a prijeti zatvor zbog pronevjere

  • Objavio:   Redakcija

radislav jovicic muprsOkružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislava Jovičića i direktora preduzeća banjalučke firme "Optel" Aleša Majkića zbog sumnje da su oštetili MUP za 260.000 KM, saznaju "Novosti".

Portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković Vidović kaže da je optužnica protiv Jovičića i Majkića proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Banjaluci.

"Nakon sprovedene istrage, banjalučko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jovičića zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi i Majkića zbog krivičnog djela izdavanja čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića", precizirila je Đaković Vidovićeva.

Kako saznaju "Novosti", Jovičić se tereti da je, u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, oštetio tu instituciju za 260.000 KM u korist "Optela".

Jovičić je "Optelu" avansno isplatio uređaj za radio-vezu, koji nikada nije isporučen. Prema ugovoru "Optel" je Ministarstvu unutrašnjih poslova trebalo da isporuči 40 fiksnih i 120 ručnih radio-stanica, softver, repetitore, baterije i punjače "Histera".

Budući da isporuka nije realizovana u dogovorenom roku, sa "Optelom"  je sklopljen aneks ugovora, kojim je rok za isporuku robe prolongiran, ali ga Majkićeva firma ponovo nije ispoštovala.

Na kraju oprema je nabavljena od druge firme, a MUP je blokadom računa uspio da vrati dio novca koji je kao avans uplatio "Optelu".

Zbog svega navedenog, Uprava kriminalističke policije MUP Republike Srpske pokrenula je istragu protiv Jovičića, a 22. jula 2016. godine Tužilaštvu su dostavili krivičnu prijavu, što je rezultiralo podizanjem optužnice.

Jovičić nije odgovarao na telefonske pozive, pišu Novosti. Inače, Jovičić je kao član SNSD obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske od 12. marta 2013. do 18. decembra 2014. godine, kad je zamijenjen aktuelnim ministrom Draganom Lukačem.

TUŽBENI ZAHTJEV

Sporni iznos od 260.000 KM Glavna služba za reviziju Republike Srpske pomijenula je u svom izvještaju o kontroli MUP RS za 2014. godinu. U izvještaju je zatražena ispravka "neopravdanog avansa firmi "Optel" (260.418 KM)", uz napomenu da je "za iznos neopravdanog avansa pokrenut tužbeni zahtjev".

KAZNA

Ukoliko se dokaže krivica, prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, Jovičiću prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, a Majkiću od dvije do 10 godina zatvora.

 

nazad na vrh

Hronika

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com