Menu
A+ A A-

Podignuta optužnica u okviru akcije "Papirus" zbog krađe identiteta

  • Objavio:   Redakcija

tuzilastvo bih sarajevo zgrada1Tužilac Posebnog odjela Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Bojana Raonića (34) koji se tereti da je učestvovao u pribavljanju ličnih dokumenata (CIPS) sa krivotvorenim podacima, a koja su prodavana osobama iz kriminalnog miljea u BiH i susjednim zemljama, te time počinio krivična djela "Organizovanih kriminal", "Krivotvorenje dokumenata" i "Ovjeravanje neistinitog sadržaja", saopšteno je za Sarajevo-RS iz Tužilaštva BiH.

Raonić, inače iz Zvornika, nalazi se trenutno u pritvoru, a tereti se da je postao dio organizovane kriminalne grupe koju čini više osoba. Oni su počinili navedena krivična djela i time vršili nezakonito prijavljivanje boravka osobama na području BiH, sa lažnim podacima koji su pripadali drugim osobama, te nakon toga dobijali lične dokumente CIPS, uključujući lične karte i putne isprave u okviru sistema IDDEEA CIPS, sa podacima i identitetom drugih osoba, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optuženi su počinjenin krivičnim djelima ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu bezbjednosti građana BiH, te navedene dokumente prodavali po cijeni i do 6.000 evra, osobama iz kriminalnog svijeta sa područja Srbije i Bugarske, koje su činile krivična djela i kod kojih su pronalaženi lični dokumenti BiH sa lažnim podacima.

To je dodatno otežavalo procesuiranje i nanosilo veliku štetu ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim pravosudnim, policijskim i bezbjednosnim strukturama, navode iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama, detaljnom i dugotrajnom istragom, otkrilo ovaj oblik kriminala kojim se nanosi velika šteta BiH i njenim građanima, a istraga je pokazala da je Raonić u najmanje pet slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobijanja dokumenata BiH sa krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Prema saopštenju za Sarajevo-RS, Tužilaštvo BiH će u postupku protiv Raonića pozvati 70 svjedoka i priložiti oko 140 dokaznih materijala.

Akcija kodnog naziva "Papiru" pokazala je odlučnu aktivnost pravosuđa i policije  borbi protiv sofisticiranih oblika kriminala sa međunarodnim elementima, kako bi se zaštitio sistem ličnih dokumenata građana BiH.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS