Delegacija Univerziteta boravila u radnoj posjeti Kini

Napišite komentar

delegacija univerziteta kina 2017Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu boravili su u radnoj posjeti Kini gdje su učestvovali u radu Četvrte konferencije „Kina i zemlje Centalne i Jugoistočne Evrope“ (China-CEEC), kao i Drugog biznis foruma "Kina i zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope", održanog u okviru ove konferencije.

Delegacija UIS-a posjetila je Pekinški univerzitet stranih jezika, Nacionalnu kancelariju za izučavanje kineskog jezika kao stranog "Hanban", kao i Džeđiang Vanli Univerzitet (Zhejiang Wanli University) u Ningbou.

Radna posjeta je održana u periodu od 5. do 13-og juna, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavljali su prorektor za kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko doc. dr Srđan Lalić i šef Katedre za sinologiju na Filozofskom fakultetu doc. dr Bojana Pavlović.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je postao jedan od članova osnivača Alijanse biznis škola zemalja "Puta svile". Sertifikat o članstvu u Alijansi dobili su Filozofski fakultet Pale i Ekonomski fakultet Brčko, čiji predstavnici su učestvovali u radu konferencije.

Članovi Alijanse su fakulteti i akademije različitih profila (ekonomija, jezik, kultura i umjetnost). Alijansa je dio platforme "Jedan pojas, jedan put" koji je kreirala NR Kina, a čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina.

Sekretarijat Alijanse smješten je na Džeđiang Vanli Univerzitetu iz grada Ningboa, sa kojim Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima potpisan sporazum o saradnji.

Alijansa, osim ekonomske razmjene (fakulteti i preduzeća), predviđa i saradnju u oblasti filologije i kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Članstvo UIS pri Alijansi binis škola "Puta svile" rezultat je dugotrajnih napora Filozofskog fakultetadelegacija univerziteta kina 2017 1 UIS-a, prvenstveno Katedre za sinologiju, na uspostavljanju i produbljivanju saradnje sa kineskim partnerima.

U okviru ove međunarodne konferencije, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je imao svoj izložbeni štand, na kojem su predstavljeni promotivni materijali i razgovarano sa učesnicima o mogućnostima studiranja na našem Univerzitetu i mogućnostima svih ostalih oblika saradnje.

Tokom boravka u Kini, a u kontaktima sa učesnicima konferencije i Privrednog sajma u organizaciji CEEC, delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu upoznala je potencijalne investitore o mogućnostima investiranja u Republiku Srpsku, Grad Istočno Sarajevo i opštine koje mu pripadaju, a kineskim privrednicima uručena su pisma namjere gradonačelnika Istočnog Sarajeva i načelnika opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale.

U okviru uzvratne posjete Pekinškom univerzitetu stranih jezika (BFSU) , čija delegacija je posjetila UIS povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada, održan je sastanak sa rukovodstvom Univerziteta i razgovarano o detaljima buduće saradnje, koja podrazumijeva niz zajedničkih aktivnosti.

Između ostalog, planirana je razmjena studenata i profesora sa Filozofskim fakultetom, a s obzirom na to da je naš Univerzitet prvi partner iz Bosne i Hercegovine sa kojim su potpisali ugovor o saradnji i jedini koji ima Katedru za sinologiju u BiH, istaknuto je da je UIS glavni partner Pekinškog univerziteta stranih jezika kada su u pitanju buduće aktivnosti u vezi sa osnivanjem Centra za bosanskohercegovačke studije, te su dogovorene zajedničke aktivnosti za predstojeći period.

Prilikom posjete Džeđiang Vanli Univerzitetu, delegacija UIS-a je sa rukovodstvom tog uglednog kineskog univerziteta razmotrila mogućnosti buduće saradnje. Prorektor prof. mr Sandra Ivanović, u ime Univerziteta, i dekan doc.dr Srđan Lalić, u ime Ekonomskog fakulteta u Brčkom, potpisali su Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom Džeđiang Vanli Univerziteta, a postignut je i dogovor da taj fakultet bude suorganizator naučnog skupa koji će biti održan na Ekonomskom fakultetu Brčko.

 

Foto: ues.rs.ba

Posljednja izmjena nedjelja, 18 Juni 2017 22:06
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh