Menu
A+ A A-

GPS narukvice stižu dogodine

  • Objavio:   Redakcija

gps narukvica2Želja roditelja djece sa autizmom, ali i sa drugim poteškoćama u razvoju, da njihovi mališani dobiju GPS narukvice zahvaljujući kojima će u svakom trenutku znati gdje im se djeca nalaze, trebalo bi da bude ispunjena dogodine.

Kako je navedeno u odgovoru Savjeta ministara BiH na pitanje koje je postavila poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica, u ovoj budžetskoj godini ne postoji mogućnost izdvajanja novca za nabavku ovih narukvica, ali bi to trebalo da bude učinjeno dogodine.

"Sektor za zdravstvo će uložiti posebne napore da u narednoj godini bude osiguran novac za nabavku ovih narukvica", stoji u odgovoru.

Riječ je o narukvicama koje se u razvijenim zemljama obavezno stavljaju i osobama koje pate od demencije, a na slobodnom tržištu koštaju od 30 do više stotina evra.

Da GPS narukvica u razvijenim zemljama nije ništa neobično, potvrdila je direktorica Centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice" Željka Perišić-Ninković.

"GPS narukvice su veoma korisne jer unapređuju bezbjednost djece i osoba sa autizmom i drugim poteškoćama u razvoju. Korišćenjem te narukvice roditelji bi bili oslobođeni straha da će se dijete izgubiti", kaže Perišić-Ninković.

Da nabavi GPS narukvicu za svog sina razmišljala je i Jelena iz Banjaluke. Ona kaže da je uz pomoć prijatelja iz inostranstva pokušavala da je kupi.

"Iako se moj sin nikada nije udaljavao sam od kuće, niti bilo gdje odlazio bez najave, suprug i ja bismo voljeli da ima tu narukvicu, jer nikad se ne zna šta se može desiti. Međutim, čula sam komentare nekih roditelja da svojim mališanima ne bi stavili tu narukvicu, koja izgleda kao malo neobičniji sat, jer se plaše da bi ih druga djeca mogla posmatrati drugačije", kazala je Jelena.

Kćerka Divne G., koja sa porodicom živi u Sloveniji, odnedavno nosi sat u kojem je čip za praćenje. Ona kaže da je njena desetogodišnja kćerkica taj sat prihvatila i da nema nikakvih problema.

"Toliko se vezala za taj sat da bez njega ne može. Na početku nismo bili sigurni da li je sat najbolje rješenje, međutim, ispostavilo se da smo uradili dobru stvar. Prije nekoliko dana je izašla iz dvorišta i sakrila se iza živice. Iako smo u prvi mah pretrnuli, znali smo da ćemo je lako pronaći", ispričala je Divna G.

GPS narukvica ne izgleda ništa drugačije od novijih modela satova koji se mogu kupiti kao dodatak "pametnim" telefonima. Osim sata, koji se ne može nabaviti u BiH, da bi GPS uređaj funkcionisao, potrebni su i SIM kartica i mobilni internet.

Svi podaci o kretanju očitavaju se na besplatnoj mobilnoj aplikaciji, što uveliko olakšava praćenje.

Čipovanje

Dok djeca sa poteškoćama u razvoju u BiH još nemaju ni narukvice, američki mediji već dvije godine vode polemiku o ugradnji mikročipova koji bi spriječili kidnapovanje djece. Do konkretnog odgovora još se nije došlo.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS