Menu
A+ A A-

Tema dana: Kako izgleda bolnica u Kasindolu i zašto se prepucavamo oko nove?

  • Objavio:   Redakcija

bolnica kasindo zgrada sarsDa li je bolnica u Istočnom Sarajevu političko pitanje?  Jeste! Glavna je tema pred svake izbore i glavno političko obećanje, svih političkih partija.

Zabrinjavajuće što to više niko i ne krije – ponosno se hvale da su na priči za bolje liječenje izborno trijumfovali. Neki trijumfovali, a zdravstvo u Kasindolu na izdisaju.

I nije ni čudo da je najveća zdravstvena ustanova već godinama na infuziji. Pacijenti koji su odavno prevareni glasači i dalje dolaze na vojnim nosilima.

Najzahtjevnije operacije rade se u zgradama koje su napravili Austrougari pa se valjda čeka da iz Beča stigne upozorenje da bi se svakog časa mogle srušiti. Do urušavanja je odavno došlo.

"Naša bolnica je jedina u Republici Srpskoj koja ne zadovoljava građevinskim ambijentom, zato što nije bila napravljena shodno tim namjerama. Sve druge bolnice su napravljene prije ili poslije rata, ali su napravljene kao opšta bolnica sa svim potrebnim građevinskim sadržajima da bi moglo da se obavlja specijalištičke usluge", kaže Siniša Zubić, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja.

Stasavao je grad Istočno Sarajevo. Političari se hvalili novim, strateškim Gradom. Obećavali “Bele anđele “, glavni projekat izgradnje Srpskog, a sad Istočnog Sarajeva.  Od ujedinjenih ratnih bolnica sa Ilidže i Pala osnovan je Klinički centar u Kasindolu. Zbog neuslovnosti, prije nekoliko godina oduzet je status klinički. Političari se ni tada nisu zapitali zbog čega. Znali su, kao što svaki pacijent zna, ali i zaposleni koji se bore da pruže uslugu, kao i  ’92.godine.

"Ništa promjenjeno nije, radimo kao što smo i u ratnim uslovima. Imam nadu u to da će se izgraditi", kaže Rada Zirojević, glavna medicinska sestra na Hirurgiji u bolnici Istočno Sarajevo.

"Puna je bolnica, stvarno je puna bolnica, nema ni uslova i već je to sve staro, osoblje je divno, ali nemaju uslova", rekla je Bosa Gotovac, pacijent u bolnici Istočno Sarajevo.

Mnogi odlaze u Sarajevo na liječenje. Ne zbog stručnosti, već zbog uslova. Plaćaju papreno, ali za zdravlje, reklo bi se, ne treba štediti – oni koji imaju. Oni koji žive od jedne plate ili penzije moraju u Kasindo.

I ne smije da im smeta što malter i fasada otpadaju, a što se u WC ide na austrougarski čučavac.

Poslije ovakvog klozeta, dotrajale stolarije, stropova koji otpadaju, legalisti su se našli da zabrane  bilo kakve radove oko bolnice, jer slovo Zakona mora da se poštuje. Mnogi bi i aplaudirali ovoj strogoći da ne živimo tu gdje jesmo i ne gledamo kako iz dana u dan  izniču velelepne građevine bez bilo kakvog papirića.

U Istočnom Sarajevu, najreprezantetivniji objekti nisu fakulteti, već administrativne zgrade Grada Istočnog Sarajeva i Vlade RS. Sve na kredit. Kredit za izgradnju bolnice, po svemu sudeći, izostaće od lokalaca. Obećanja koja su data, po ugledu na Bijeljinu, za lokalne načelnike to je bio samo izborni balon, dat prošle godine, pred lokalne izbore. I pored toga, svima je jasno šta bi nova bolnica mogla da znači.

"Smanjeni troškovi, vertikalni transport, neće biti izlazaka iz jednog paviljona u drugi da bi se nešto obavilo, sve će moći da se završi pod jednim krovom u kroz sistem hodnika kuda će se kretati pacijenti i zaposleni", rekao je Siniša Zubić, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja u Bolnici Istočno Sarajevo.

A, hoće li biti zaposlenih koji će hodati tim novim hodnicima, pitanje je na koje nadležni odavno zatvaraju oči. Nije tajna da je zbog loših uslova u Bolnici Istočno Sarajevo na desetine stručnjaka pokupilo kofere i otišlo tamo gdje im je bolje.

Za sada, ova ledina je jedina nada da će se zdravstveni sistem vratiti onima sa početka priče. A, njih nije malo, već ih ima 70 hiljada na sarajevsko-romanisjkoj regiji koji vape za liječenje dostojno čovjeka.

Za 18 mjeseci, crvena vrpca, za koju se svi otimaju, ne bi trebala da služi za političke hvalospjeve, jer 50 miliona maraka koliko bude koštala izgradnja nove bolnice, vraćaće građani Republike Srpske.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS