Menu
A+ A A-

Zadovoljavajuće stanje na području PU Istočno Sarajevo

  • Objavio:   Miljan Rasevic

policija uprava press 2017Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u toku mjeseca maja tekuće godine registrovano je 39 krivičnih djela, što je za 11,36% manje u odnosu na isti mjesec prošle godine kada su registrovana 44 KD, rečeno je danas na pres konferenciji za medije održanom u prostorijama Policijske uprave.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Srpko Kosorić stanje bezbjednosti na području koje pokriva ova Uprava je ocijenio kao zadovoljavajuće, te dodao da je u toku mjeseca maja podneseno 37 izvještaja i prijavljeno isto toliko lica, od čega su četiri povratnika.

"Organizacione jedinice PU Istočno Sarajevo registrovale su 39 krivičnih djela, odnosno 11,36% odsto manje u odnosu na isti mjesec 2016. godine, kada je registrovano 44 krivična djela", rekao je Kosorić.

On je dodao da je podneseno 37 izvještaja i prijavljeno je 37 lica, od čega su četiri povratnika. 

"Kada se radi o maloljetničkoj delikvenciji, povratnika u vršenju krivičnih djela u ovom mjesecu nije bilo, dok je u maju prošle godine bilo 15 povratnika", dodaje Kosorić.

Kosorić ističe da su značajni pokazatelji kada se radi o KD "Ubistvo" koje se dogodilo u Istočnom Novom Sarajevu i protiv jednog lica je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović rekao je da se u oblasti kriminaliteta radi o 32 krivična djela opšteg kriminaliteta, tri privrednog kriminaliteta, jednog KD iz oblasti upotrebe opojnih droga i tri KD protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

"Koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 78,13% odnosno 73,68% u uporednom periodu, dok je koeficijent rasvijetljenosti po NN licu 50, odnosno 54,55% u uporednom periodu", rekao je Popović.

Dodaje da je podneseno 30 izvještaja i prijavljeno 26 lica od kojih su četiri povratnici u vršenju ovih kaznenih djela.

"Po organizacionim jedinicima PU Istočno Sarajevo, najviše krivičnih djela registrovano je na području Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo, odnosno 13. Po osam su obradili policijski službenici u sjedištu PU i Policijske stanice Sokolac", navodi Popović.

Policijski službenici kriminalističke policije, prema njegovim riječima, bilježe značajne rezultate u rasvijetljavanju KD "Razbojništvo" gdje su od strane Sektora podnesena tri dopune krivično djela nadležnom tužilaštvu protiv sedam lica.

"Zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od juna 2010. do danas počinili pet krivičnih djela, od kojih četiri krivična djela "Razbojništvo" i jedno KD "Teška krađa". Objekti napada u vršenju ovih djela tri puta su bile benzinske pumpe i dva putnička vozila", rekao je Popović.

On je rekao da su u oblasti privrednog kriminaliteta obrađena tri krivična djela, a radi se o KD "Nesavjestan rad u službi" gdje su prijavljena četiri lica i protivpravna imovinska korist koja je iznosila 49.456 KM, zatim jedno djelo KD "Pronevjera" i jedno KD "Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga".

Načelnik Sektora policije Branimir Šehovac rekao je da je na području Policijske uprave Istočno Sarajevo evidentirano 16 KD iz oblasti narušavanja javnog reda i mira.

"Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, najčešći oblici koji su se dešavali su tuče, vrijeđanje, prijetnja i slično", rekao Šehovac i dodao da su ova KD najčešće se dešavala u Istočnom Novom Sarajevu, Palama, Sokocu, Han Pijesak, Rogatici i Trnovu.

On je rekao da je zabilježen i jedan napad na policijskog službenika u Istočnom Novom Sarajevu.

"Kada se radi o bezbjednosti saobraćaja, evidentirane su četiri saobraćajne nezgode više nego u uporednom periodu prošle gpdne, a ukupno je zabilježeno 68 saobraćajnih nezgoda", rekao je Šehovac.

Šehovac je naveo da je u tim saobraćajnim nesrećama stradalo 35 lica ili sedam lica više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Ističe da je registrovano ukupno 2525 prekršaja u saobraćaju, a u uporednom periodu 2428 prekršaja, što je više za 4%.

 

Poslednji put izmenjenoutorak, 13 jun 2017 14:18

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS