Menu
A+ A A-

Novi "Alkatraz" niče u BiH

  • Objavio:   Redakcija

zatvor vojkovici novo2Josip Grubeša, ministar pravde BiH, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je planirano da se tokom ove i početkom 2018. godine krene u fazu popunjavanja kapaciteta Držanog zatvora u Vojkovićima.

Grubeša je, obraćajući se novinarima, podsjetio da je izgradnja zatvora u Vojkovićima odavno trebalo da bude završena, odnosno 21. jula prošle godine, ali je zbog sudskog spora podizvođača sa izvođačem radova došlo do totalne obustave radova punih 135 dana u građevinskoj sezoni.

Prvi državni zatvor u BiH, kojeg je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH nazvao i „bosanski Alkatraz“, moći će primiti 300 zatvorenika i 50 pritvorenika.

Radovi se finansiraju kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuka zatvorskog osoblja.

Radovi su povjereni češko-španskom konzorcijumu "OHL ŽS- Brno i OHL Madrid". Kompleks zatvora prostiraće se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 metara kvadratnih.

U ovom zatvoru boraviće samo osuđenici muškarci. Grubeša je kazao da će uskoro krenuti i sa obukom zatvorskih čuvara, te da je jedan od osnovnih problema to što BiH nema iskustva sa pravljenjem zatvora, jer su zatvori koje ima iz doba Austro-ugarske.

"Mi trenutno imamo pri pritvorskoj jedinici u Sudu BiH 31 čuvara. Međutim, oni će morati proći dodatnu obuku za posebne uslove u zatvoru", rekao je Grubeša, te konstatovao da će novom državnom zatvoru trebati 150 čuvara.

Novinari su imali priliku vidjeti posebne, izolacione čelije novog državnog zatvora u koje će biti smješteni najozbiljniji prestupnici. Te ćelije su, kako je objasnio ministar Grubeša, samnice, te prostor gdje će šetati najopasniji osuđenici, kao i kontrolnu sobu, te sportsku salu.

U četiri objekta (A,B,C i D) biće smješteni zatvorenici i pritvorenici, a u posebnim objektima je smještena Upravna zgrada, kuhinja, bolnica i sportska dvorana.

"Teški osuđenici će biti u posebnim sobama i odvojeni od drugih. Oni neće jesti u zatvorskoj kantini, nego u samicama", objasnio je Grubeša, dodavši da je ovo posljednja prilika novinarima da vide unutrašnjost zatvora i da to snime.

Naglasio je da trenutno u entitetskim zatvorima boravi 266 osuđenika za koje je kazne izrekao Sud BiH, te da će kapacitet prvog državnog zatvora biti dovoljan da primi ove osuđenike.

 

Poslednji put izmenjenoponedeljak, 12 jun 2017 19:46

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS