Menu
A+ A A-

Gradnja bolnice počinje za najviše 20 dana

  • Objavio:   Miljan Rasevic

bogdanic bozovic vukovic lukavicaMinistar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas, nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih zajednica Sarajevsko-romanijske regije, da će gradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu početi 15 do 20 dana.

Bogdanić je novinarima rekao da je dogovorena saradnja tokom izgradnje zgrade Bolnice Istočno Sarajevo, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na području ove regije.

"Na dnevnom redu Narodne skupštine RS biće informacija o izgradnji Bolnice, nakon čega će biti završiti potpisivanje ugovora i zatim će početi gradnja bolnice", rekao je Bogdanić.

On očekuje da će se svi učesnici današnjeg sastanka držati dogovora i da će se bolnica u planiranom roku izgraditi, koja će, prema njegovim riječima, biti na dobrobit svih građana Sarajevsko-romanijske regije i šire.

"Dogovoren je i model finansiranja i izvođač će obezbijediti sredstva, a potom će u 72 jednake rate biti isplaćena sredstva iz budžeta Vlade Republike Srpske", dodao je ministar Bogdanić.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović novinarima je rekao da su svi nivoi vlasti pokazali spremnost da ovaj projekat bude završen u roku od godinu-dvije i da će biti na dobrobit svih.

Istakao je da se nada da će NS RS na narednoj sjednici dati saglasnost za potpisivanje ugovora između izvođača radova i finansijera, odnosno Vlade Republike Srpske.

"Trenutno se radi na uklanjanju stabala iz parka, gdje će biti građena bolnica. Spremamo odlagalište za nepotrebni materijal i razgovaramo o tome kako da budu prevaziđeni administrativni problemi i u što kraćem roku dobijene sve potrebne dozvole", naglasio je direktor Todorović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je zadovoljan što je danas održan sastanak sa ministrom Bogdanićem i načelnicima gradskih opština, te istakao da je najvažnije održati direktne sastanke, a ne putem medija.

Vuković je dodao da je bitno što će gradnja bolnice početi uskoro, te što će se na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći informacija o izgradnji bolnice u Istočnom Sarajevu.bolnica kasindo maketa1

"Važno je da se ne vrši pritisak na mene kao gradonačelnika i načelnike opština kada je riječ o zaduživanju lokalnih zajednica u vezi sa finansiranjem ovog projekta", dodao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović novinarima je rekao da će opština učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da pomogne izgradnju Bolnice Istočno Sarajevo.

"Opština Istočna Ilidža je u dosadašnje infrastrukturne radove uložila blizu četiri miliona maraka, a nikad nećemo opstruisati gradnju bolnice", istakao je Božović.

On je dodao da sve što opština Istočna Ilidža bude naplatila od rente biće uloženo u sistem zdravstvenog sektora građana Istočnog Sarajeva i infrastrukturu koja je potrebna za ovu zdravstvenu ustanovu.

Današnjem sastanku osim Bogdanića, Vukovića i Božovića prisustvovali su i načelnici opština Sokolac Milovan Bjelica, Pale Boško Jugović, Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i Trnova Goran Vujičić.

Prema ranijim informacijama, izgradnja Bolnice Istočno Sarajevo koštaće oko 46.058.000 KM bez PDV-a, a gradiće i opremiće je grupa "Marković invest-R.M." iz Laktaša i "Medikal" iz Mostara, koji su na ponovljenom tenderu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

Bolnički kompleks će se prostirati na 10.500 metara kvadratnih, činiće dva spojena objekta, stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa nedavno izgrađenim polikliničkim objektom.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS