Menu
A+ A A-

Makedonci pod novim imenom ulaze u NATO

  • Objavio:   Redakcija

skoplje rijeka zastavaMakedonija razmišlja o mogućnosti da promijeni naziv da bi Grčka povukla veto na prijem Makedonije u NATO, izjavio je novi ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Kako prenosi makedonska agencija "Makfaks", Dimitrov je to rekao za britanski list "Fajnenšel tajms", koji u tekstu kao moguću varijantu spominje naziv "Gornja Makedonija" koji je već predlagan tokom više od četvrt vijeka postojanja grčko-makedonskog spora.

"Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će za njega biti tražen konsenzus svih političkih partija", rekao je Dimitrov.

Ministar spoljnih polova Makedonije je danas u Briselu s premijerom Zoranom Zaevom na sastancima u EU i NATO, a u srijedu bi trebalo da se sastane sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

"Zatražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu susjeda želi, da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susjedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu istorijsku šansu", rekao je Dimitrov.

Po "Fajnenšel tajmsu", Nikola Dimitrov će danas u Briselu visokim predstavnicima NATO naglasiti da će članstvo u Alijansi pomoći da se širi balkanski region smiri nakon nekoliko mjeseci poltičkih tenzija.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je u subotu ponovio da Grčka ne odstupa od svojih stavova i da Makedonija, prije ulaska u NATO, prvo teba da postigne kompromisno rješenje spora o nazivu sa svojim južnim susjedom.

Kako prenosi "Makfaks", britanski dnevnik napominje da je vlada grčke stranke Sirize pozdravila novu vladu Zorana Zaeva u Skoplju kao kooperativnijeg partnera od prethodne, koja je bila snažno nacionalistička.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS