U BiH počeo eksperimentalni uzgoj kinoe

kinoaNa inicijativu predsednika udruženja uzgajivača kinoe Can Temizela iz Turske, a uz prisustvo ekonomskog atašea Turske u BiH Sedata Jildiza, u organizaciji potpredsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića upriličen je sastanak s predstavnicima naučne institucije i privatne inicijative iz BiH radi uzgoja kinoe u BiH, saopšteno je iz Privredne komore FBiH.

Profesor Mirha Đikić s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i Dalila Marušić iz poljoprivrednog udruženja KAP, kako se navodi, već su u fazi eksperimentalnog uzgoja pomenute biljke.

Radi se o biljci iz porodice pseudožitarica koja se najviše uzgaja u Južnoj Americi, ali su je pre 10 godina počeli uzgajati u Turskoj i danas se ona uzgaja na 8.000 lokacija.

Kinoa se takođe s uspjehom uzgaja i u Danskoj, a budući da je prepuna zdravih minerala i vitamina smještena je u sam vrh zdrave ishrane jer njena nutritivna vrijednost može da “postidi” sve ostale žitarice.

Razgovaralo se o prednostima, potencijalima te o modalitetima uzgoja i šire distribucije ukoliko se projekt uspešno implementira u BiH.

Ukoliko sve predviđene faze budu tekle prema utvrđenim terminima s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i Federalnim zavodom za agrologiju, do oktobra bi se trebala završiti registracija i akreditacija semena te intenzivirati, uz pomoć partnera iz Turske, uzgoj kinoe, piše Akta.

 

nazad na vrh