Menu
A+ A A-

U BiH počeo eksperimentalni uzgoj kinoe

  • Objavio:   Redakcija

kinoaNa inicijativu predsednika udruženja uzgajivača kinoe Can Temizela iz Turske, a uz prisustvo ekonomskog atašea Turske u BiH Sedata Jildiza, u organizaciji potpredsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića upriličen je sastanak s predstavnicima naučne institucije i privatne inicijative iz BiH radi uzgoja kinoe u BiH, saopšteno je iz Privredne komore FBiH.

Profesor Mirha Đikić s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i Dalila Marušić iz poljoprivrednog udruženja KAP, kako se navodi, već su u fazi eksperimentalnog uzgoja pomenute biljke.

Radi se o biljci iz porodice pseudožitarica koja se najviše uzgaja u Južnoj Americi, ali su je pre 10 godina počeli uzgajati u Turskoj i danas se ona uzgaja na 8.000 lokacija.

Kinoa se takođe s uspjehom uzgaja i u Danskoj, a budući da je prepuna zdravih minerala i vitamina smještena je u sam vrh zdrave ishrane jer njena nutritivna vrijednost može da “postidi” sve ostale žitarice.

Razgovaralo se o prednostima, potencijalima te o modalitetima uzgoja i šire distribucije ukoliko se projekt uspešno implementira u BiH.

Ukoliko sve predviđene faze budu tekle prema utvrđenim terminima s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i Federalnim zavodom za agrologiju, do oktobra bi se trebala završiti registracija i akreditacija semena te intenzivirati, uz pomoć partnera iz Turske, uzgoj kinoe, piše Akta.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS

Biznis