Drug je Tito rekao u Lici

Napišite komentar

momcilo krajisnik1''Drug je Tito rekao u Lici, Krajišnici najbolji vojnici'', pjevalo se nekada na zborovima i svenarodnim okupljanjima ispod, petokrakom ukrašene, trobojke. Iako se danas ta pjesma sve rijeđe čuje ne vjerujem da se, i dok se pjevala, bilo čime odnosila na Momčila Krajišnika.

Ipak, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske  i današnji predsjednik asocijacije ''Stvaraoci Republike Srpske'', najglasniji je i najbolji vojnik penzionisanog bataljona SDS-ovih kadrova koji su davno napustili političku scenu. Nešto što ih je posmjenjivao OHR, a nešto što im je istekao rok trajanja.

Ipak, i bez njih, Srpska je preživjela i doživjela decenije postojanja iako je došlo do određenih pometnji u političkoj strukturi i iako SDS više nema onu snagu kakvu je nekad imao.

Da nisu nestali i da su još veoma živahni i nimalo gadljivi na novce, ''bivši'' su pokazali tražeći da im se isplate plate koje nisu primali dok su se patili radeći na stvaranju Srpske.

Njihov nemjerljiv doprinos i neviđena odricanja te nehuman smještaj u hotelu ''Panorama'' u Palama i ''Bistrica'' na Jahorini tokom četiri ratne godine, dok su, gradeći, praveći, prepravljajući i štimajući Srpsku za sebe i svoje potomke,  treba da se plati.

Plate vjerovatno traže za pretrpljeni strah dok su se vozili na relaciji Jahorina-Pale. Onima koji su izginuli ništa. Onima koji su preživjeli u rovovima, iznureni, izranjavani i napušteni od države, isto ništa. Porodicama poginulih, nezaposlenim borcima i njihovim potomcima isto ništa. Naravno jer zna se ko su ''stvaraoci'' a ko potrošni materijal.

''Stvaraoci'' dalje nalažu da SDS traži oproštaj od ''bivših'' te da ih vrati u svoje redove i prigrli kao najrođenije, a u vezi sa tim, napisali su i pismo današnjem rukovodstvu SDS-a ali odgovora nema. Uplašena za budućnost Srpske, pomenuta gospoda napominje da već skoro godinu dana u ovoj asocijaciji postoji snažna struja koja se zalaže za prekidanje svih odnosa sa SDS-om i formiranje nove političke partije, ali ih oni, kao, koče.

Ne treba, kažu, zanemariti ni to što među starim kadrovima i osnivačima SDS-a već dugo tinja ogromno nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja najvećom opozicionom strankom u RS, a poznato je šta se dešava kad se star panj upali. No, iako nezadovoljni SDS-om, ''stvaraoci'' su očigledno zadovoljni načinom na koji vladajuće partije upravljaju Srpskom.

Bilo kako bilo, niti Dodik daje pare niti Govedarica reaguje na zahtjeve za učlanjenjem. Ipak, umni, iskusni i strpljivi. ''Stvaraoci'' će sačekati još izvjesno vrijeme pa, ukoliko se ne udovolji zahtjevima ''izvornih i autentičnih Srba'', krenuti da stvaraju novu partiju.

Političko nebo Srpske će dobiti novu snagu u starim kadrovima, a nama koji gledamo u njega neka je Bog na pomoći.

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

Više iz kategorije: « Jaja Josip Broz Ranka Mišić »
nazad na vrh