Menu
A+ A A-

Otvaranje izložbe "Zaboravljeni sarajevski Srbi - Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač"

  • Objavio:   Miljan Rasevic

stevo kaludjercic izlozbaU galeriji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u srijedu, 14. juna 2017. godine sa početkom u 13:00 časova, održaće se izložba "Zaboravljeni sarajevski Srbi - Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač", autora mr Ivane Erić.

Na otvaranju će, pored Ivane, na izložbi govoriti prof. dr Pavle Kaluđerčić i dr Radica Sudarušić.  Autor izložbe mr Ivana Erić zaposlena je kao bibliotekarka u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, a

Iz Matične biblioteke za naš portal su rekli da je izložba tematski posvećena Stevu Kaluđerčiću, učitelju, pripovjedaču, prevodiocu, kulturnom, prosvjetnom i političkom radniku, koji je živio s kraja 19. i početkom 20. vijeka.

U julu 1883. godine izabran je za učitelja Srpske osnovne škole u Sarajevu, a od 1894. godine postavljen je za učitelja srpske Više djevojačke škole u Sarajevu. Već 1895. godine on je naprije privremeni, pa onda redovni upravitelj srpskih osnovnih škola i Više djevojačke škole.

Na ovom položaju ostao je sve do 1914. godine kada je zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu zatvorila sve srpske škole u Bosni i Hercegovini.

Poslije oslobađanja, on je 1919. godine vraćen u službu kao učitelj i direktor viših narodnih škola, a bio je i šef invalidskog odsjeka.

Pisao je pripovijetke pod uticajem srpskog realizma. Neke od svojih pripovjedaka objavljivao je pod pseudonimom Kamenko Monašević.

Od osnivanja Srpskog učiteljskog udruženja u BiH 1905. godine pa sve do njegovog ukidanja 1920. godine, bio je biran za njegovog predsjednika. Bio je i član odbora lista „Srpska škola". Preminuo je i sahranjen na starom pravoslavnom groblju u Sarajevu 12.02.1948. godine.

Izložba je podijeljenja u par tematskih cjelina. Obuhvaćena je biografija Steve Kaluđerčića, učiteljski, kulturni i prosvjetni rad, porodnični život, objavljeni radovi u "Bosankoj vili" i "Stražilovu" i bibliografija.

Ova izložba je samo mali korak u poznavanju i uvažavanju vlastite prošlosti i tradicije kao preduslova da poštujemo one koji su mnogo učinili za našu kulturnu istoriju. Stevo Kaluđerčić je po mnogo čemu zadužio srpski narod u Bosni i Hercegovini, a pogotovu Srbe u Sarajevu i na ovaj način želimo da mu se odužimo i zahvalimo za sve što je učinio za unaprijeđenje prosvjetnog i kulturnog života Srba na ovim prostorima.

Takođe, želimo da podstaknemo kulturne i prosvjetne radnike da istražuju o pedagoškom radu i životu Steve Kaluđerčića i drugih sarajevskih Srba, koji su nepravedno zapostavljen i zaboravljen.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS