Menu
A+ A A-

Izbjegnuti prijevremeni izbori u Hrvatskoj

  • Objavio:   Redakcija

zagreb panorama gradaSabor Hrvatske danas je većinom glasova iskazao povjerenje za sedmoro novih ministara u rekonstruisanoj Vladi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u koju su ušli predstavnici Hrvatske narodne stranke (HNS).

Ulaskom, dosad opozicionog HNS, u koaliciju s HDZ, izbjegnuti su prevremeni parlamentarni izbori.

Sabor je većinom od 78 glasova iskazao povjerenja za sedmoro novih ministara, među njima i dvoje iz HNS. Sabor ima 151 poslanika, a za izbor ministara potrebna je natpolovična većina svih poslanika, odnosno najmanje njih 76.

Ministre je podržalo i osmoro poslanika nacionalnih manjina, medju kojima troje srpskih, kao i nekoliko poslanika manjih stranaka i nezavisnih.

Za ministra građevinarstva i potpredsjednika Vlade imenovan je Predrag Štromar, a obrazovanja i nauke Blaženka Divjak, oboje kadrovi HNS-a.

Divjak je na tom mjestu zamijenila Pavu Barišića čiju ostavku zbog plagiranja naučnog rada nedavno tražila opozicija.

Preostalih pet pozicija popunili su kadrovi iz kvote HDZ-a. Novi ministar unutrašnjih poslova je Davor Božinović, pravosuđa Dražen Bošnjaković, a energetike i zaštite životne sredine Tomislav Ćorić.

Resor rada i penzijskog sistema vodiće Marko Pavić, a upravu Lovro Kuščević.

Božinović, Bošnjaković, Ćorić i Kuščević su zamijenili ministre iz Mosta, bivšeg manjeg koalicionog partnera u Vladi, koje je premijer smijenio još krajem aprila.

Izglasavanju novih ministara prethodila je burna rasprava u parlamentu gdje su poslanici opozicije, Socijaldemokratske partije (SDP) i Mosta oštro kritikovali HNS zbog ulaska u koaliciju s HDZ nazvavši tu saradnju "političkom trgovinom" i "izdajom birača".

Središnji odbor HNS podržao je preksinoć koaliciju s HDZ, uprkos protivljenu nekih od najistaknutijih članova stranke i poslanika u Saboru.

Do totalnog preokreta došlo je samo dan pošto je Predsjedništvo stranke odlučilo da se ne ide u vladu HDZ, a predsjednik Ivan Vrdoljak, koji je glavni zagovornik saradnje, podnio ostavku na sve političke funkcije.

Vrdoljak je tada rekao da je HNS prijetio raskol i da je zbog toga Predsjedništvu predložio da odbije ulazak u Vladu Andreja Plenkovića.

Neki od najglasnijih protivnika saradnje s HDZ-om su poslanica HNS i bivša predsjednica stranke Vesna Pusić, kao i poslanici Goran Beus Richembergh, Nada Turina-Djurić i Anka Mrak Taritaš.

Oni su posle sjednice Središnjeg odbora novinarima rekli da neće podržati nove ministre, pa da će po statutu biti izbačeni iz stranke.

HNS, koji je bio jedan od najvećih kritičara HDZ, ostvario je devet mandata na listi lijeve koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom, ali Vlada može da računa na podršku njih petoro.

Premijer Andrej Plenković od kraja aprila pokušava da složi novu parlamentarnu većinu pošto se raspala koalicija HDZ-a i Mosta. Do političke krize je došlo kada je Plenković iznenada smijenio ministre iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora, tražila opozicija, među njima i NHS.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS