Menu
A+ A A-

NATO ne može da se zaštiti od Rusije

  • Objavio:   Redakcija

nato alijansa spomenikU pozadini rasta napetosti između Rusije i NATO-a postavlja se pitanje mogućnosti Alijanse da se efikasno bori protiv Rusije, pritom, u ovom trenutku NATO ne može uspješno da zaštiti teritoriju svojih "najosjetljivijih članica", piše komentator "Nešenel interesta“ (National Interest) Kris Ozborn.

Kako navodi autor, danas Rusija posjeduje visokotehnička sredstva PVO, protivsatelitsko oružje, radi na lovcima pete generacije PAK FA T-50 i posjeduje najnoviji tenk T-14 "Armata".

On je naveo da ovo pitanje postaje još osjetljivije u pozadini povećanja kontingenta NATO-a u Istočnoj Evropi, ali se i ovdje Alijansa nalazi u lošem položaju. U ovom trenutku NATO ne može uspješno da zaštiti teritoriju svojih najranjivijih članica.

U mnogim slučajevima su vojne igre uz učešće eksperata sa obje strane pokazivale da ruska vojska može da dođe do oboda estonske prijestonice Talina i/ili letonske Rige za 60 časova.

"Tako munjevit poraz ostaviće NATO-u ograničen broj mogućnosti“, tvrdi Ozborn.

On kao potvrdu svojih riječi navodi isječke iz izvještaja američkog strateškog istraživačkog centra RAND.

Zajedno s tim, naglasio je autor, bez obzira na ekonomske pritiske, Rusija nije umirila svoju želju za modernizacijom vojske.

Sve navedene informacije, prema Ozbornovim riječima, samo dokazuju "koliko je Rusija ozbiljna prijetnja za NATO i SAD".

Poslednji put izmenjenopetak, 09 jun 2017 17:39

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS