Menu
A+ A A-

Proces traženja nestalih zaustavljen 2008. godine

  • Objavio:   Redakcija

lukavica skupstina ulica sarsInstitut za nestala lica (INL) BiH prestao je tražiti nestale Srbe još 2008. godine, dok njihove porodice još uvijek tragaju za najmilijim i dalje su u agoniji, rekao je danas u Istočnom Sarajevu predstavnik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Goran Krčmar.

Krčmar je, uoči sastanka koji je organizovala Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, rekao da je osnovni problem to što je Institut preuzeo ulogu traženja nestalih, te da danas nema upravljačku strukturu, već privremeni Upravni odbor koji je u tehničkom mandatu.

"Politika je ušla u proces traženja nestalih i u potpunosti ga blokirala. Republike Srpske je kroz Republički centar i Operativni tim, u više navrata ponudila rješenje ali tamo politika vlada", rekao je Krčmar novinarima.

On je istakao da Republika Srpske traga za 1.650 nestalih, dodaju da je najveći problem to što nepostoji centralna evidencija nestalih lica u BiH, koja je osnov procesa u traženju nestalih.

"Svi smo svjedoci, posebno u Sarajevsko-romanijskoj regiji da su vršene ekshumacije u sarajevskim naseljima Buća potok, Alipašino polje i Darivi, te u jami Radači u Hercegovini, a da nijedno tijelo nije pronađeno", rekao je Krčmar.

Ističe da se neće ništa riješiti dok se ne uspostavi centralna evidencija nestalih lica koja je, prema njegovim riječima, političko pitanje, jer bi otkrivala istinu o nestalim licima u BiH.

Kako ističe, Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) je zaustavila proces identifikacije još 2008. godine.

"Tokom prvih pet mjeseci rada Instituta u BiH u 2008. godini je identifikovano 600 tijela, što je bio dobar rezultat. Od toga je bilo osam Srba, što govori kuda je to krenulo i gdje to danas vodi. Nažalost, do danas se ništa nije promijenilo", ističe Krčmar.

Predsjednik Regionalnog odbora poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Milka Kokot rekla je da se traga za 175 Srba iz Sarajeva i 395 nestalih lica sa područja sa Sarajevsko-romanijske regije.

Kokotova ne krije nezadovoljstvo što se današnjem sastanku nisu odazvali predstavnici Tužilaštva BiH, Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica. Od njih su očekivali konkretne odgovore o procesu traženja i identifikacije posmrtnih ostataka Srba sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

"Na našim sastancima uvijek postavljamo pitanje: Gdje se odvoze pronađena nestala tijela koja se ne dovoze u našu mrtvačnicu, gdje se nalazi "famoznih pet glava" koje niko ne pominje, a koje su iz Trnova prenesene u Miljeviće, a odatle u Visoko gdje im se gubi svaki trag", kaže Kokotova.

Kaže da od 2008. do danas nikad nisu dobili odgovore na ova pitanja, te navela da su porodice ogorčene, među kojima i ona, koja već 25 godina traži posmrtne ostatke svog oca i brata.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS