Menu
A+ A A-

Pooštriti kaznene norme za nasilje

  • Objavio:   Miljan Rasevic

sonja karadzic udruzenje ruralniPotpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević posjetila je juče Udruženje građana "Ženski interaktivni ruralni centar" u Istočnom Sarajevu i tom prilikom istakla da je u rješavanju problema nasilja neophodan multidisciplinarni pristup kako vladinih, tako i nevladinih organizacija.

Ona je istakla da je prije svega potrebno riješiti problem neusklađenosti zakona.

"Analize pokazuju da je u porastu nasilje u porodici, nasilje u školama i uopšte mobing svakog mogućeg tipa. Današnja posjeta je dobar način da se govori o pooštravanju kazni, ali i da se više djeluje preventivno", rekla je Karadžić Jovičević.

Takođe, ističe da ova posjeta predstavlja još jedan korak da probamo uticati na to da neke od predviđenih kaznenih normi budu pooštrene ili promijenjen u formulaciji koja bi odgovarala stanju na terenu.

Portparol Udruženja "Ženski interaktivni ruralni centar" Snježana Rosuljaš rekla je za Sarajevo-RS da Udruženje Zakonodavnom odboru Narodne skupštine i Odboru jednakih mogućnosti uputilo primjedbe na Nacrt krivičnog zakonika u oblastima krivičnih djela protiv polnog integriteta, krivičnih djela protiv seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djeteta i krivičnih djela protiv braka i porodice.

"Tražimo da budu pooštrene kazne za počinioce nasilja nad ženama i djecom, da bi na taj način bila omogućena zakonska zaštita žena i djece", rekla je Rosuljaševa za naš portal.

Navodi da je Nacrtom krivičnog zakona za nasilje u porodici predviđena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju od tri godine, dok Udruženje traži da te kazne budu pooštrene.

"Predstavnici Udruženja će razgovarati i sa narodnim poslanicima i iznijeti svoje inicijative. Nadamo se da će nam izaći u susret, ovo je veliki društveni problem kojem treba sistemski pristupiti, počevši od pronalaženja najboljih zakonskih rješenja", istakla je Rosuljaševa.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS