Menu
A+ A A-

Tereza Mej neće podnijeti ostavku, želi novi mandat

  • Objavio:   Redakcija

tereza mej londonBritanska premijerka Tereza Mej neće podneti ostavku uprkos izbornom riziku u koji se upustila, a koji se završio katastrofalno, javili su danas britanski mediji, pozivajući se na izvore bliske premijerki.

Britanska premijerka Tereza Mej veruje da, iako konzervativci nisu osvojili većinu na vanrednim parlamentarnim izborima, može da formira vladu i danas će otići u Bakingemsku palatu da od kraljice za to zatraži odobrenje.

Kako je objavio "Downing street", Mej će se uskoro sastati sa kraljicom, prenijele su agencije.

Mej se našla pod jakim pritiskom da podnese ostavku pošto su konzervativci izgubili većinu u parlamentu. Neimenovani izvori, međutim, tvrde da Mej nema namjeru da napusti funkciju.

I urednik političke rubrike "BBC" Lora Kinnberg dijeli ovo mišljenje.

"Tereza Mej nema namjeru da kasnije tokom dana objavi da podnosi ostavku", rekla je Kinsberg, ali je napomenula da "zasad nije jasno da li pokušavaju da ''ubiju'' glasine prije nego donese odluku".

Tereza Mej će se uskoro obratiti javnosti, a najava za to stigla je pošto raste pritisak da podnese ostavku jer konzervativci nisu uspjeli da osvoje većinu u parlamentu.

Poslije izjave lidera laburista Džeremija Korbina da je došlo vrijeme da Tereza Mej podnese ostavku jer su izborni rezultati pokazali da je ona "izgubila glasove, podršku i povjerenje glasača", oglasila se i "Siti grupa" navodeći da je vjerovatno da će premijerka podnijeti ostavku pošto nije osvojila većinu.

"Slijedi period političke neizvjesnosti", navela je "City group".

Mej je noćas poručila je da je zemlji potreban period stabilnosti i da će ona preuzeti odgovornost za to, ako osvoji većinu.

"Trenutno, više nego išta, zemlji je potreban period stabilnosti", rekla je Mej, prenio je "Reuters".

Konzervativci premijerke Tereze Mej osvojili su 42,4 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, a opozicioni laburisti 40,2 odsto, prenio je "BBC" nepotpune nezvanične rezultate, ističući da nijedna partija neće moći da ima većinu u parlamentu od 650 mjesta.

Na trećem mjestu su liberaldemokrate sa 7,1 odsto osvojenih glasova, a potom slijedi Škotska nacionalna partija sa 3,1 odsto.

Prema trenutnim podacima, konzervativci će imati 313 mjesta u parlamentu, laburisti 260, Škotska nacionalna partija 35, a liberaldemokrate 12. To znači da su torijevci izgubili većinu u parlametnu.

Izlasnost je bila 68,7 odsto. Britanski mediji spekulišu da bi Mej mogla da podnese ostavku na mjesto, čime je ugroženo i njeno mjesto šefa vlade, a kao mogući nasljednik pominje se Boris Džonson.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS