Menu
A+ A A-

Program obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

  • Objavio:   Miljan Rasevic

mali zejtinlik sokolac2Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo poziva sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju program obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije koji će obilježiti na vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu.

Tim povodom za sve građane biće obezbijeđen prevoz u petak, 16. juna u 9:30 časova ispred zgrade Opštine Istočno Novo Sarajevo. Pomen i polaganje vijenaca počinje u 11:00 časova ispred spomen-obilježja na Sokocu, a u 11:15 obraćanje zvaničnika.

Parastos za poginule borce Sarajevsko-romanijske regije će se održati u 12:00 časova u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Sarajevsko-romanijske regije tzv. Armija BiH je izvela na desetine bezuspješnih ofanziva na ovo područje.

Imajući u vidu da je Sarajevsko-romanijski korpus imao između 18.000 i 20.000 boraca, gubici od 4.000 poginulih svjedoče o težini borbi vođenih na ovim prostorima, saopšteno je iz Boračke organizacije opštine Istočno Novo Sarajevo.

U prvoj polovini juna mjeseca 1995. godine tzv. Armija BiH je izvela posljednju i najveću ofanzivu s ciljem spajanja Prvog i Drugog korpusa. Iako napadnuti, istovremeno na čitavom prostoru Sarajevsko-romanijske regije, bivši borci Vojske Republike Srpske pružili su herojski otpor i osujetili posljednji pokušaj presjecanja teritorije Republike Srpske.

U manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, u Spomen crkvi Sokolac, nalazi se ploča sa 4.000 uklesanih imena poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije.

Na srpskom vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu sahranjeno je 947 boraca Vojske Republike Srpske sa Sarajevsko-romanijske regije.
 
Svoje prisustvo i prijavljivanje na spisak zainteresovanih za prevoz možete potvrditi na kontakt telefon: 057 340 373

 

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 08 jun 2017 16:36

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS