Menu
A+ A A-

Obilježeno 25 godina od pogibije boraca čete "Petar Pandurević"

  • Objavio:   Miljan Rasevic

petar pandurevic 25 godina1Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u naselju Stara Stanica na Palama danas je obilježno 25 godina od pogibije 14 boraca čete "Petar Pandurević", koji su na današnji dan 1992. godine predvođeni upravo Petrom Pandurević stradali u okršaju sa muslimanskim snagama na Trebeviću.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina novinarima je rekao da je pogibija 14 boraca predvođenih komandantom Petrom Pandurevićem, nakon pogibije vojnika na Žepi četiri dana ranije, jedno od najvećih stradanja srpske vojske u odbrani Pala.

"Tog 8. juna 1992. godine, neposredno četiri dana poslije velike tragedije na Žepi, najveće u novijoj istoriji Pala, desilo se stradanje 14 boraca predvođenih Petrom Pandurevićem", kaže Parađina.

Parađina je podsjetio da su prije 25 godina, u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni na Žepi, jake naprijateljske snage pokušale da probiju odbrambene linije na Trebeviću i da prodru u dubinu srpske teritorije.

On dodaje da obilježavanjem godišnjice njihove pogibije, Boračka organizacija na brižan i pažljiv način nastoji da se svaka godišnjica obilježi i da nema veće stvari nego da potomci čuvaju i njeguju tekovine svojih predaka.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da obilježavanje stradanja čete "Petar Pandurević" veoma važan dan za Pale.

"Ovo je dan kad moramo da se sjetimo svih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje naše otadžbine. Pohvalno je da samo u jednoj mjesnoj zajednici imamo ovoliko boraca koji su položili živote u temelje otadžbine", rekao je Jugović.

On je pohvalio rad svih u ovoj mjesnoj zajednici, koji kroz niz sportskih i kulturnih događaja, svake godine, njeguju sjećanje na hrabru četu "Petar Pandurević".

Već 17 godina, u okviru obilježavanja godišnjice stradanja 14 vojnika čete "Petar Pandurević", održava se i tradicionalni Memorijalni turnir u malom fudbalu "Petar Pandurević", čije je finale zakazano za danas.

 

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 08 jun 2017 17:40

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS