Menu
A+ A A-

Obilježeno 25 godina od stradanja 45 Srba na Žepi

  • Objavio:   Miljan Rasevic

vukovic lucic zepa 2017Parastosom i polaganjem vijenaca na spomen-ploču na kojoj je upisano 45 imena srpskih boraca koji su na današanji dan, 4. juna 1992. godine položili živote u temelj otadžbine.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da punih 20 godina dolaze na ovo mjesto osvještano krvlju srpskih boraca, te da je to skup ponosa i tuge.

"Ponos briše suze, ali veoma teško, imajući u vidu da je ovo jedan od natragičnijih događaja u novijoj istoriji opštine Pale, pa i šire", istakao je on.

Parađina podsjeća da se prije 25 godina dogodila velika tragedija za koju, kao i za mnoge zločine nad Srbima, još uvijek niko nije odgovarao.

"Srpski borci su dočekani baražnom vatrom kada su na ovom mjestu izašli na čistinu. Ovo je bila humana akcija koja je imala za cilj da mladim vojnicima obezbjedi hranu i sve ostalo što je trebalo", rekao je Parađina novinarima.

On kaže da se Boračka organizacija opštine Pale zalaže da svi nosioci vlasti pokažu društvenu odgovornost, da manifestuju jedinstvo i slogu kada su u pitanju strateški i nacionalni interesi, opstanak srpskog naroda i Republike Srpske u okviru Dejtonskog sporazuma.

"Očekujem da svih narednih godina u miru, slobodi i blagostanju svi skupa u još većem broju obilježavamo značajne datume za stvaranje i razvoj Republike Srpske za koju su pale ogromne žrtve i prema kojima svi skupa moramo imati duboko poštovanje", kaže Parađina.

Obilježavanju parastosa danas su prisustvovale delegacije iz grada Istočno Sarajevo, opštine Pale i Han Pijesak, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, boračkih organizacija iz Pala, Sokoca, Han Pijeska i Rogatice, te porodice poginulih boraca i drugi.

Podsjećamo, kolona koja se 4. juna 1992. godine kretala prema brdu Zlovrh bila je u humanitarnoj misiji i njen zadatak je bio da dostavi hranu i vodu vojnicima koji su obezbjeđivali radio-relejni toranj na toj koti.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim muslimani su taj dogovor prekršili i sa leđa, iz zasjede, napali i ubili 45 srpskih vojnika.

 

 

Poslednji put izmenjenonedelja, 04 jun 2017 16:38

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS