Menu
A+ A A-

Vučić: Mir nije zauvijek dat, na njemu se radi svaki dan

  • Objavio:   Redakcija

vucic brioni 2017Na današnjem skupu dominiraju riječi mir, stabilnost, smanjenje zapaljive retorike, ali mir i stabilnost nisu nešto što je zauvijek dato, na tome morate da radite na dnevnom, nedjeljnom i mesečnom nivou, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima u Brdu kod Kranja, uoči početka ovogodišnjeg sastanka lidera država jugoistočne Evrope, Procesa "Brdo - Brioni", rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke.

Vučić je podsjetio da je jutros, na marginama foruma, imao bilateralni sastanak sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, da će se sastati i sa makedonskim predsjednikom Ðorđom Ivanovim i predsjednikom Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, ali da će razgovarati i sa ostalim liderima.

"Sljedeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. juna, gdje očekujem da svi dođu", rekao je Vučić.

On je najavio i da će na samitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sjednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj ekonomskoj zoni.

"Neću od toga da odustajem. Biću dosadan kao stjenica. To je regionalna ekonomska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za blize odnose i sa zemljama EU iz regiona, odnosno sa Hrvatskom i Slovenijom", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je u skladu s tim razgovarao sa Čovićem oko učešća Srbije na Mostarskom sajmu, na kojem će biti pokrovitelj.

"To nije bilo moguće ranije i mislimo da uložimo i ozbiljan novac i predstavimo Srbiju i u Hercegovini na najbolji mogući način, da dodatno budemo faktor koji će da približava srpski i hrvatski narod i vjerujem da ćemo imati uspjeha po tom pitanju", rekao je Vučić.

Kako je naglasio svi imaju zajedničku muku, a to je preduzeće Agrokor. Srbija, kako je rekao, ne osjeća finansijske posljedice, ali ga osjeća u smislu proizvodnje.

"Nemamo problem ni sa Frikomom, ni sa Dijamantom, ni sa Merkator S, u smislu ostanka zaposlenih ljudi. Ali imamo problem sa dobavljačima koji su smanjili svoje isporuke. A oni manje proizvedu ili više drže na zalihama. Time gubimo u BDP mi, a mislite kakve probleme po tom pitanju imaju Hrvati", rekao je Vučić.

On je dodao i da smanjenje kreditnog rejtinga Agrokoru svima pravi probleme, i BiH i Srbiji i Hrvatskoj.

"Ni krivi ni dužni imaćemo problema u narednom periodu i po tom pitanju sam spreman sa svima njima da u narednom periodu razgovaram, da vidmo šta da radimo. Svaki razgovor je dobar, lijekovi, prilika da se razgovara o situaciji u regionu, ali i prilika i da razmišljamo o novim projektima, o tome šta je to što zajednički možemo da napravimo”, zaključio je Vučić.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS