Menu
A+ A A-

Zločin u Ledićima - 25 godina bez kazne

  • Objavio:   Miljan Rasevic

ledici trnovo pomen 2017 sarsParastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen obilježje u selu Ledići, kod Trnova, danas je obilježeno 25 godina od masakra nad 24 srpska civila, gdje je samo u jednom danu s lica zemlje rukom muslimanskih falangi nestalo cijelo jedno selo.

Paroh trnovski Mladen Mikavica rekao je da su mještani sela Ledići kobnog dana 1992. godine stradali samo jer su bili Srbi i pravoslavci.

"Ovozemaljska pravda je spora, možda i dostižna, ali njihovo mučeničko stradanje Gospod Bog će im nadoknaditi u Carstvu nebeskom", rekao je otac Mikavica.

Načelnik opštine Trnovo Goran Vujičić rekao je da je nezadovoljan što danas, 25 godina od ovog teškog zločina, još uvijek niko nije odgovarao, a da su pravosudi organi u BiH potpuno indiferentni prema ovom zločinu.

"Ni Tužilaštvo ni Sud BiH nisu pokrenuli nikakav proces iako svi dobro znamo da su tu stradali nevini i nedužni srpski civili, jednostavno, nemoćni ljudi koji su pokušali da se sklone iz Ledića, kada su ih napale muslimanske snage", rekao je Vujičić novinarima.

Predsjednik Udruženja građana "Moje ognjište" iz Trnova Slavko Vasić nije krio razočaranje radom Tužilaštva i pravosuđa BiH, koji, kako kaže, ne čine ništa konkretno na rasvjetljavanju ovog zločina.

Vasić je u ovom masakru ostao bez tri člana najuže porodice - oca, majke i bake, i uprkos tome što je prije dvije godine dao iskaz u Tužilaštvu BiH, nikad ga niko nije više zvao niti kontaktirao u vezi sa rasvjetljavanjem ovog zločina.

"Zločinci u Ledićima su ubili 15 žena, ovim putem pozivam sve žive Srbe iz Ledića da ne zaborave stradanje svojih najmilijih i da se potrude da svake godine u što većem broju dođu i odaju im dužni pomen", poručio je Vasić.

Prema njegovim riječima, odgovorni za krvavi pir 3. juna 1992. godine u Ledićima su bivši komandir policije u Trnovu Edhem Godinjak, a egzekutori su komšije muslimani iz obližnjih sela i pripadnici zloglasnog HOS-a.ledici trnovo pomen 2017 sars1

Momčilo Vasić, koji je u masakru u Ledićima izgubio dvije sestre i dvanaestogodišnju sestričinu, rekao je novinarima da su ih ubile komšije muslimani.

"Pratili su ih i sve pobili, samo je mali Dragan Vasić, koji je bio ranjen, uspio da preživi. Vjerujem u pravdu, ali ne vjerujem u pravosuđe BiH, jer ono ima selektivan pristup ratnim zločincima u BiH", naveo je Vasić.

Milena Vitković u Ledićima je izgubila desetoro svojih najbližih iz porodice Tešanović - braću, nevjeste, majku, strica i druge rođake.

"Ovo je golgotska žrtva onih koji su morali umrijeti samo zato što su Srbi. Ja nikog ne osuđujem jer nisam vidjela ko ih je pobio, ali neko mora da odgovara za ovaj strašni zločin nad starcima, djecom i ženama", poručila je Vitkovićeva.

Pripadnici muslimanski snaga su u junu 1992. godine masakrirali nedužne srpske civile, stanovnike sela Ledići. U tom zločinačkom pohodu nestala je kompletna porodica Tešanović i među njima Milun od 18 mjeseci, kome su prije smrti polomili noge i ruke.

Takođe, zvjerski je ubijena i starica Ikonija Vasić koja je imala 92 godine. Stradali su i Vasići, Miovčići, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Prema podacima koje je sproveo MUP Srpske, žitelji ovog sela su ubijani na svirepe načine, od klanja do vješanja ili gušenja. Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve, ali su međutim neki kosturi bili nepotpuni, jer su i lobanje nalažene van tijela.

 

 

Poslednji put izmenjenosubota, 03 jun 2017 14:58

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS