Menu
A+ A A-

Uskoro pregovori o kolektivnom ugovoru u "Šumama Srpske"

  • Objavio:   Redakcija

sume srpske zgrada sokolac2Pregovori o kolektivnom ugovoru u Javnom preduzeću "Šume Srpske", trebalo bi da počnu najkasnije za mjesec dana, najavio je direktor Risto Marić.

Međutim, još nije poznato ko će biti druga strana u pregovorima. I dok predstavnici Udružene sindikalne organizacije "Šuma Srpske" poručuju da su upravo oni reprezentativni sindikat, Marić kaže da o tome tek treba da odluči komisija.

Dok se čeka mišljenje komisije o reprezentativnosti sindikata, na terenu uveliko traju pritisci od strane direktora pojedinih gazdinstava na radnike, sa ciljem formiranja još jednog sindikata, koji bi bio njima po volji, upozoravaju iz Udružene sindikalne organizacije "Šuma Srpske".

"Predstavnici gazdinstava prave spiskove, zloupotrebljavajući da su ljudi potpisali dobrovoljno. Veći dio radnika nije dobrovoljno potpisao, pruža otpor i žali se na situaciju u kojoj se nalaze", rekao je predsjednik Udružene sindikalne organizacije "Šuma Srpske" Dušan Marković.

Direktor preduzeća, Risto Marić, odgovara da radnici imaju pravo da izaberu u koju će se sindikalnu organizaciju učlaniti i da mu nije poznato da postoje pritisci. O tome je, kaže, čuo samo od sindikalnih vođa.

"Ako ćemo pravu istinu, onda treba naći sve te radnike na koje je vršen pritisak da se izjasne da je izvršen pritisak na njih i da oni ne žele da budu u drugom sindikatu, nego u ovom o kojem su danas govorili oni koji su organizovali pres konferenciju", dodao je Marić.

Ulog u sukobu dva sindikata je borba za potpis na novom kolektivnom ugovoru, koji stavlja reprezentativni sindikat.

Formiranjem novog sidnikata, menadžment želi da, smanjenjem plata, popravi rezulate poslovanja, uvjeravaju iz Udružene sindikalne organizacije "Šuma", ističući da je Ministarstvo rada baš njih prepoznalo kao reprezentativne.

"Poslodavac je to osjetio. Osjetio i vidio da sa nama neće moći da potpiše kolektivni ugovor koje će iće njemu na ruku, a to je umanjenje plata, preko kojeg će on doći do rezultata", kaže zamjenica predsjednika Udružene sindikalne organizacije "Šuma Srpske" Slavica Elez.

"Oni koji budu poslovali pozitivno, iskazali pozitivan rezultat, imaće cijenu rada kakvu se dogovorimo. – A gubitaši? – I u tom dijelu ćemo se dogovarati sa sindikatima. Prema tome, nema nijednog razloga da neko vrši insinuacije biće cijena rada 102 ili 130 maraka", tvrdi Marić.

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru trebalo bi da počnu do 1. jula. U međuvremenu, za 10-ak dana, komisija unutar Javnog preduzeća odlučiće da li je Udružena sindikalna organizacije "Šuma Srpske" reprezentativan sindikat.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS