Menu
A+ A A-

Obilježavanje 25 godina od masakra u Ledićima

  • Objavio:   Redakcija

trnovo ledici parastos zlocinaSluženjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spome-obilježje u selu Ledići kod Trnova, sutra će biti obilježeno 25 godina od krvavog pira muslimanskih jedinica koje su na svirep i veoma brutalan način likvidirale 24 srpska civila iz ovog sela.

Pripadnici muslimanskih snaga 1992. godine mučki su ubili civile u Ledićima od kojih je najstarija žrtva bila starica Ikonija Vasić (92), a najmlađa Milun Tešanović od 18 mjeseci.

Krvavi pir je započeo 3. juna u večernjim časovima od strane pripadnika tzv. Armije BiH, regruta sa područja Sarajeva, te komšija muslimana iz susjednog sela Dejčići.

Tog dana ubijeno je desetoro iz porodice Vasić, kompletna porodica Tešanović koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno do temelja, te se danas gubi svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Vlasti Republike Srpske davno su predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, ali još niko nije optužen za ovaj zločin.

Okupljanje zainteresovanih koji žele da posjete ovo spomen-obilježje u Ledićima predviđeno je za sutra u 11:00 časova u naselju Krupac, odakle će automobilska kolona krenuti ka Ledićima, gdje je u 12:00 časova planiran parastos, polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća u pomen nastradalim.

 

 

 

Poslednji put izmenjenopetak, 02 jun 2017 13:37

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS