Menu
A+ A A-

Nesporazumi u gradnji nove bolnice

  • Objavio:   Redakcija

bolnica istocno sarajevoNova bolnica u Istočnom Sarajevu nije ni započeta, a već je došlo do manjih nesporazuma između rukovodstva bolnice i opštine Istočna Ilidža na čijoj teritoriji će se graditi bolnički kompkleks.

Nadležno opštinsko odjeljenje je, prema pisanju portala RTRS, odbilo je zahtjev za izvođenje pripremnih radova.

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić to ocjenjuje kao nesporazum, a direktor Bolnice Goran Todorović uvjerava da negativno rješenje iz Opštine neće uticati na planirane aktivnosti oko izgradnje nove bolnice.

Opština Istočna Ilidža nije odobrila početak pripremnih radova na izgradnji nove bolnice u Istočnom Sarajevu, tačnije odbila je zahtjev za postavljanje gradilišne ograde, iskopa mjesta za budući objekat, i izmještanje gasne, elektro i vodovodne infrastrukture.

"Kada sam dobio to negativno rješenje iz Opštine bio sam malo iznenađen ali kada sam se informisao saznao sam da već više od dvije godine opštine ne izdaju privremene dozvole", kaže Goran Todorović, direktor ЈZU Bolnica Istočno Sarajevo.

U nadležnom opštinskom Odjeljenju kažu da je jedini razlog zbog kojeg su negativno odgovorili Bolnici to što nije podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu koja podrazumijeva sve navedene radove.

"To su građevinski radovi koji se ne mogu izvoditi dok se ne izda građevinska dozvola za objekat buduće bolnice. Nema politike, nema opstrukcije , samo moramo ispoštovati zakon", istakao je Nenad Berjan, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Istočne Ilidže.

Ministar zdravlja Republike Srpske vjeruje da je riječ o nesporazumu jer su se čelnici opštine Istočna Ilidža na ranijim sastancima obavezali da izdaju neophodne dozvole za novu bolnicu.

Podsjeća da je Grad Banjaluka dao privremenu dozvolu za pripremne radove za Klinički centar, a nakon toga i građevinsku dozvolu.

"Јa se nadam da je ovo samo nesporazum i da će svi biti posvećeni realizaciji ovog važnog projekta za sarajevsko- romanijsku regiju i nadam se da će se, ako ima nekih poteškoća, one otkloniti", naglasio je Bogdanić.

Poteškoće, ali i eventualno novi nesporazumi oko izgradnje bolnice lakše bi se prevazilazili ako bi postojao zajednički Projektni tim opština i Grada Istočno Sarajevo– predlaže načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

"Јa zaista želim da vjerujem da je riječ o administrativnoj pogreški jer sve suprotno bi se okarakerisalo kao politička opstrukcija. Јer ako na ovoj prvoj stepenici ovako rade, bojim se šta će biti kasnije", naveo je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Sarajevo.

Zahtjev za građevinsku dozvolu biće podnesen u narednih sedam dana, a u ЈZU Bolnica Istočno Sarajevo očekuju da će im opština Istočna Ilidža odgovoriti pozitivno i u što kraćem roku kako bi izgradnja nove bolnice počela što prije.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS