Menu
A+ A A-

Alarmantna situacija na putevima u Srpskoj

  • Objavio:   Redakcija

udes auto na kamionuNa putevima u oba enititeta za četiri mjeseca život su u saobraćajnim nesrećama izgubile čak 73 osobe, a dogodilo se 10.576 udesa.

Više osoba u saobraćaju nastradalo je u FBiH. Tragedija koja je mnoge ostavila bez riječi je ona od prije desetak dana kada su u jednom danu poginuli prijatelji Mehmed Karadža, Nihad Klino i Abdurahman Ljevaković koji su krenuli da posjete banjalučku Ferhadiju, ali su na izlasku iz Jajca autom sletjeli u Vrbas.

Uzrok tragedije još nije poznat, ali oni koji svakodnevno prolaze tim putem, odnosno dionicom od Jajca prema Banjaluci tvrde da je upitan i kvalitet saobraćajnice.

"Teške mašine koje prolaze ovim putem su "potrošile" saobraćajnicu, a kolnički zastor je u jako lošem stanju, zbog čega gume vozila ne prijanjaju dobro na površinu, a to može da dovede do ozbiljnih posljedica u saobraćaju", tvrde naši sagovornici iz policije.

Po podacima MUP Srednjo-bosanskog kantona, po početka godine je na području koje pokriva ovo ministarstvo poginulo 16 osoba, a jedna se vodi kao nestala.

Radi se o putniku iz automobila, u kojem su bile tri osobe, a koji je februaru sletio u rijeku Lašvu.

U policiji su zabrinuti zbog velikog broja nastradalih u saobraćaju zbog čega su kontrole i mjere radikalnije, posebno osoba koje su već pravile probleme u saobraćaju.

"Imali smo situacije gde je poginula cela porodica, pijani pešak, ali nažalost i primjera da su nastradali oni koji nisu krivi za saobraćajnu nesreću. Recimo, tako je jedan vozač doživeo infarkt tokom vožnje, udario u kamion i nastradao", pojašnjava Rusmir Prohan, portparol MUP SBK.

Podaci Federalne uprave policije govore da su se od janara do aprila na području FBiH dogodile 7.937 saobraćajne nesreće u kojima je poginula 51 osoba.

"Najviše saobraćajnih nesreća bilo je na području Kantona Sarajevo, tačnije 3.078 u kojima je poginulo 13 osoba. Osim Kantona Sarajevo, najveći postotak poginulih je u Zeničko-dobojskom kantonu u kojem je poginulo takođe 13 osoba", rekli su nam u Federalnoj upravi policije.

Sudeći prema statistici, situacija u saobraćaju bolja je na području Srpske. Od januara do aprila dogodilo se 2.639 sobraćajnih nesreća, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 2.745.

"U 19 saobraćajnih nesreća smrtno su stradale 22 osobe, a u istom periodu prošle godine u 38 nesreća stradale su 43 osobe", rekli su nam u MUP Republike Srpske.

Među vodećim uzrocima saobraćajnih nesreća koje završe tragično je prebrza vožnja, ali i nepoštovanje saobraćajnih propisa, divljanje po putevima, preticanje, naglo skretanje, te izlijetanje sa ulice sa pravom prvenstva.

Poginuo vozač traktora

U nesreći koja se dogodila na šumskom putu u mjestu Strupnić kod Livna poginuo je vozač traktora Stipe Damjanović (62). U prevrtanju mašine povrijeđen je njegov sin Tadija (45), te unuk Jakov (19).

Navodno su oni bili u šumi odakle su izvlačili drva. U jednom momentu traktor se prevrnuo i priklještio vozača.

 

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 01 jun 2017 13:02

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Hronika

Radio Sa-RS