Menu
A+ A A-

Riješena misterija najtoplije kuće u Srbiji

  • Objavio:   Redakcija

najtoplija kuca trsic1Temperatura u kući Radmile i Milentija Mitrovića iz Tršića rasla je i preko četrdesetog podioka, ne zbog termalnih voda ili zato što leži na mjestu gdje preti erupcija vulkana, već zbog kvara na električnom dovodu.

Da se njihova kuća grije sama, ne zbog nekih neobjašnjivih i mističnih pojava, saznali su juče, kada je na poziv lozničke lokalne samouprave na lice mjesta izašao stručnjak za elektroinstalacije.

"Nađena nepravilnost sastoji se u tome da je jedan od dovodnih faznih provodnika bio u kontaktu sa kućnom metalnom konzolom. Ovaj spoj bio je prije strujnog brojila, tako da ono nije ni registrovalo veću potrošnju", objašnjava Vladan Ristivojević, elektroinženjer iz Loznice, kojeg je angažovala gradska vlast.

Ristivojević objašnjava da je ukupna električna energija koja se oslobađala zbog ovog kvara mjesečno iznosila oko 7.500 kilovat-časova, što je ravno potrošnji barem deset prosječnih domaćinstava.

Oslobađala se struja ravna potrošnji 10 prosečnih domaćinstava

"Ova energija se, najvjerovatnije, preko armature i betona oslobađala u dijelovima kuće, prije svega u temelju, a djelimično i zidovima objekta. Kvar sam otklonio i poslije 30 minuta izmjerena temperatura bila je već za nekoliko stepeni niža od prethodne. Sa 40 spala je na 31 stepen, ali da je enigma potpuno otklonjena utvrdićemo tek u srijedu, kada vidimo koliko se smanjila temperatura za 24 sata. Nadamo se da je ovo bio uzrok zagrijavanja i da će Mitrovići moći da nastave normalan život", rekao je Ristivojević.

Domaćin Milentije Mitrović kaže da mu je konačno "pao kamen sa srca", ali da nije bio uplašen niti je razmišljao o iseljenju.

"Potpisali smo zapisnik građevinske inspekcije u kom piše da kuća nije bezbjedna za stanovanje, ali nisam ni pomišljao da supruga i ja odemo odavde. Gdje bismo u ovim godinama. Mi tu živimo četiri decenije, a kuću smo renovirali sa sinom prije pet godina. Sreća da je ovo samo elektrokvar, tako da nema ništa od termalnih voda niti bilo čega drugog. Bilo je i šale proteklih dana, ali, priznajem, nije mi bilo svejedno. Sada sam miran i ostajem sa suprugom u svojoj kući", zadovoljan je Milentije.

Mitrovići su prije mesec dana primjetili da nešto nije u redu i da im je u kući toplo i ako više nisu ložili. Toplota je izbijala iz betonskog poda, u sobama i hodniku, a ispred kuće staza se poslije kiše sušila za samo nekoliko minuta.

Slučaj su prijavili gradskoj upravi, bili zabrinuti kada im je rečeno da će morati da napuste kuću, a sada su zadovoljni jer im je grad ipak pomogao da riješe misteriju.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS