Održana Akademija gusala na Filozofskom fakultetu

zoran rebrinovicUdruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske organizovalo je danas Akademiju gusala na temu: "Novi život naših besmrtnika", koja je održana na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Četvrt vijeka od početka rata u Bosni i Hercegovini prošlo je, a srpski narod na ovim prostorima nema jasnu predstavu o dimenziji sukoba koji je prerastao u otadžbinski rat i koji je spasio biološki opstanak našeg naroda zapadno od rijeke Drine, rečeno je na današnjoj akademiji.

Predsjednik Udruženja guslara i epskih umjetnika Republike Srpske Zoran Rebrinović rekao je novinarima je ovo udruženje nastalo 9. januara 2013. godine sa ciljem da se posveti opjevavanju odbrambeno-otadžbinskog rata i očuvanjem kulturne baštine srpskog naroda, te na jačanju nacionalne svijesti.

Rebrinović kaže da je ovo prva Akademija koja je posvećena tome i ciljna grupa su mladi, odnosno đaci i studenti.

"Prošlo je četvrt vijeka od početka rata u BiH kada je srpski narod nije ni slutio da će se doći do ovakvih sukoba i nesagledivih posljedica i razmjera, pogotovo ratnih i posljeratnih dešavanja", ističe Rebrinović i dodaje da su na ovoj akademiji radili u prethodne dvije godine.

"Odlučili smo da počnemo upravo sa Pala jer želimo da sve pođe iz Srpskog Sarajeva, a u narednih mjesec ipo dana imaćemo promociju pjesme "Junska neprijateljska ofanziva na Ilijaš 1995. godine" koju je opjevao guslar Kosta Plakalović", rekao je Rebrinović.

 Pjesma će biti promovisana i u Istočnom Novom Sarajevu, Bijeljini i Zvorniku.

Profesor srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu na Palama prof.dr Saša Knežević novinarima je rekao je potreba za pamćenjem i čuvanjem ono što ih je nagnalo da kroz različite vidove okupljanja, razgovora i progovora o onome što se ne smije nikako zaboraviti i ostati duboko urezano u nacionalni identitet.akademija gusala knezevic dejana

"To se gubi i nestaje sa dolaskom mlađih generacije koje prosto nemaju sjećanje na rat. Sve naše nove generacije studenata su djeca koja su rođena poslije rata", ističe profesor Knežević i dodaje da moramo to imati na umu, te da im trebamo objasniti o tome šta se zaista dešavalo u ratu.

Profesor Knežević ističe da je jedan od glavnih ciljeva to da se u budućnosti raspisuju konkursi i da se ljudi javljaju koji imaju pjesme, te da se na taj način sve naredne generacije kroz epsku poeziju upoznavaju sa dešavanjima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On napominje da su udžbenici za djecu veoma loši kada je u pitanju novija istorija, jer se, prema njegovim riječima, ona skoro ne izučava.

"Još uvijek imamo onaj tradicionalističko izučuvanje istorije gdje djeca prvo uče o grčkoj istoriji i starom Rimu, a kad dođe do Prvog svjetskog rata gdje im u jednom pasusu o Gavrilu Principu objasne cijeli rat", navodi Knežević i dodaje kako se opravdavaju činjenicom da protekli rat nije još iskristalisan te da ga zbog toga nema u udžbenicima.

 

Posljednja izmjena srijeda, 31 Maj 2017 18:28
nazad na vrh