Menu
A+ A A-

Otvoren Osmi internacionalni festival harmonike

  • Objavio:   Miljan Rasevic

vukovic akordeon artKoncertom ansambla "Solisti di sud" iz Srbije večeras je u Istočnom Sarajevu počeo, osmi po redu, internacionalni festival harmonike "Akordeon art".

Festival je svečano otvorio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković koji je tokom obraćanja prisutnima rekao da Grad i Univerzitet zajedno rastu i razvijaju se, jer su osnovani u približno isto vrijeme.

"U razvoju ove ustanove posebno mjesto zauzima Muzička akademija koja je "biser" Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Akademija i umjetnost su jako važni za razvoj grada, a mi, ako želimo da imamo pravu gradsku sredinu, moramo da podržimo manifestacije poput Akordeon arta", rekao je gradonačelnik Vuković.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je "Akordeon art" postao jedan od najvažnijih muzičkih manifestacija u Republici Srpskoj.

"Ministarstvo prosvjete i kulture već godinama prepoznaje istrajnost organizatora u namjeri da svake godine unapređuje i poboljšava kvalitet ove manifestacije", rekla je ona i dodala već godinama pružaju snažnu podrškuorganizatorima jer žele sadašnjim i budućim generacijama omogućiti da se profesionalno izraze u ovoj oblasti umjetnosti.

Violinista ansambla "Solisti di sud" Jovan Bogosavljević novinarima je rekao da će je publika mogla da čuje djela Astora Pjacole, koji je interesantan za publiku koja je stručna, ali i drugima koji su došli iz radoznalosti.

Dekan Muzičke akademije i profesor Dražan Kosorić rekao je da su organizatori festivala Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Muzička akademija i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk".

Sutra u 20:00 časova održaće se solistički koncert Marije Vlasove sa Akademije muzike "Gnjesin" iz Moskve, a u okviru festivala biće održana takmičenja solista, kamernih ansambala i orkestara harmonika, predavanja i koncerti eminentnih pedagoga i umjetnika svjetskog renomea.

Internacionalni festival harmonike "Akordeon art" trajaće do 2. juna kada će biti proglašeni pobjednici festivala.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS