Menu
A+ A A-

Zaev: Naš cilj su EU i NATO

  • Objavio:   Redakcija

zoran zaev premijermkdMandatar za premijera Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da će njegova vlada biti posvećena razvoju ekonomije, jačanju institucija i evroatlantskim integracijama.

"Naš cilj je početak pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku, kao i članstvo u NATO", rekao je Zaev obrazlažući program vlade pred poslanicima u Sobranju od kojih je zatražio podršku.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koalicionu vladu je formirao s dve albanske partije, Demokratskom unijom za integraciju (DUI) i Alijansom za Albance, s kojima ima 62 od 120 poslanika.

Zaev je rekao da će nova vlada raditi na jačanju jedinstva Makedonije, koja će, kako je naveo, biti država svih građana, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripadaju.

"Ja ću ujedinjavati, neću da dijelim. Sastavljaću, neću da lomim", rekao je Zaev, navodeći da je Makedoniji potrebna saradnja svih na stvarima koje su važne za građane i državu.

Mandatar je najavio oštru borbu protiv korupcije i kriminala, dodajući da više neće biti mjesta za veze i protekcije. Najavio je da će biti sprovedena reforma pravosudnog sistema u skladu s evropskim normama i praksom.

"Došlo je vrijeme za institucije građana. Bićemo još kritičniji prema sebi. Makedonija je zrela za vođenje nove politike. Političari treba da slušaju građane", rekao je Zaev.

On je najavio novi odnos vlade prema privredi i radnicima, kao i povećanje životnog standarda. Najavio je i povećanje minimalne zarade.

"Minimalnu platu ćemo da povećamo na 12.000 denara (oko 24.000 dinara). Naš cilj je da prosječna neto plata bude 30.000 denara", rekao je Zaev.

Mandatar je rekao da će kao premijer Makedonije raditi na jačanju dobrosusjedskih odnosa u interesu građana.

"Gradjanima Makedonije je dosta zidova i izolacije", rekao je on.

Poslije ekspozea mandatara, predsjednik Sobranja Talat Džaferi je dao jednočasovnu pauzu. Prema Poslovniku Sobranja, rasprava o programu mandatara i prijedlogu sastava vlade može da traje najviše dva dana, odnosno krajnji rok za glasanje za vladu je u srijedu u ponoć.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS