Menu
A+ A A-

Paljani rekli NE hemijskoj impregnaciji drveta

  • Objavio:   Miljan Rasevic

protesti impregnacija paleViše od 200 građana Pala danas se okupilo u blizini zgrade opštine da izrazi nezadovoljstvo povodom izdavanja ekološke dozvole preduzeću "Sarajevoinvest" da vrši hemijsku impregnaciju drveta, od strane Ministarstva  za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Paljani su jednoglasno poručili "Sarajevoinvestu" i resornom ministarstvu da neće podržati odluku da se vrši impregnacija drveta jer smatraju da postoje opravdane sumnje da ovaj proces izaziva ekološke probleme, zagađenje vazduha, vode i zemlje.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović podsjetio da je opština Pale 22. maja odbila zahtjev preduzeća "Sarajevoinvest" za hemijsku impregnaciju drveta, te podržao građansku inicijativu i sve vezano za ekologiju.

"Drago mi je što ovaj skup nije imao namjeru da preraste u nešto drugo i ako je to protestna šetnja koja će biti u mirnom, demokratskom tonu i tu sam da sa građanima podijelimo dobro i zlo", rekao je Jugović.

Na komentar da je današnji skup podržalo i dosta njegovih stranačkih neistomišljenika, načelnik opštine Pale ističe da ljude ne dijeli po stranačkoj pripadnosti i da radi za dobrobit svih Paljana.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se sve političke opcije objedine ka jednom cilju, a to je razvoj Pala", istakao je Jugović i dodao da je izašao da pozdravi današnje učesnike kao i gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Istočno Sarajevo koji su posjetili današnji skup.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević rekao je da se danas pridružio građanima Pala da ih kao i sam stanovnik ove opštine podrži u namjeri da se štetna hemijska impregnacija drveta ne uvede u preduzeću "Sarajevoinvest", zbog kako kaže, dobrobiti svih građana.

Vučićević kaže da zaista ne razumije, ako je SO Pale jednoglasno odbila rješenje "Sarajevoinvesta" za hemijsku impregnaciju i ako je načelnik opštine iz SNSD-a, da je resorna ministrica "pobila" rješenje SO Pale i načelnika opštine i izdala totalno drugo rješenje.

"Ja se samo pridržavam skupštinske odluke koja jasno kaže da na području šest gradskih zona u Palama nema hemijskog tretmana drveta niti bilo čega", naglasio je Vučićević.

Jedan od učesnika današnjeg prostesta i građanin Pala Batrić Šekara kaže da podržava stav svojih sugrađana kada se radi o zabrani hemijske impregnacije drveta na ulazu u Pale.ne impregnaciji pale

"Ne želimo da se impregnacija instalira u blizini Pala jer smatramo da se ona ne nalazi nigdje u blizini nekog naseljenog mjesta, odnosno u centru i ako ministar Srebrenka Golić ne uvažava stav lokalne samouprave, onda su građani tu da pojačaju to mišljenje", tvrdi Šekara.

On poručuje da, ako ministrica Golić toliko voli hemijsku impregnaciju "neka je nosi u Banjaluku", jer će tako, prema njegovim riječima, riješiti problem građanima Pala i donijeti novu investiciju Banjaluci.

Borac prve kategorije Slaviša Babić koji je došao ispred Boračke organizacije da podrži protest svojih sugrađana, jer kako kaže, i sam se uvjerio da je hemijska impregnacija drveta jako štetna.

"Ako mi ne vjerujete možete se uvjeriti da u mjestu Brodac, nedaleko od Bijeljine, gdje se vrši hemijska impregnacija i otrov i smrad se osjete u vazduhu na pet do deset kilometara", rekao je Bratić.

On je u ime građana Pala i "Građanske inicijative" predao zahtjev upućen na ime načelnika opštine Pale Boška Jugovića u kome se od njega traži da zahtijeva od resornog ministarstva i ministrice Golić da poništi saglasnost u roku od 15 dana

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS