Menu
A+ A A-

Sofijin novac posvađao roditelje i humanitarce

  • Objavio:   Redakcija

sofija micevic bolnica1Novac koji je bio namijenjen za liječenje male Sofije Mićević posvađao je humanitarno udruženje i roditelje. Problem je nastao zato što se roditelji i udruženje “Budimo ljudi” ne mogu se dogovoriti oko procedure za raspodjelu skoro milion maraka, prikupljenih u akciji “Srcem za Sofiju”.

Nesuglasice zbog novca traju već neko vrijeme, ali javnost je za njih saznala tek sinoć, kada su roditelji i organizacija napisali saopštenja na društvenim mrežama.

Iako je jedna od najvećih humanitarnih akcija spojila cio region, porodica i udruženje se na kraju nisu mogli usaglasiti oko načina raspodjele 554 554,24 maraka i 159 508,27 dolara.

"Na početku akcije dogovorili smo se sa roditeljima pokojne Sofije Mićević, da se sav novac, ukoliko dijete iz bilo kojeg razloga ne ode na liječenje u Baltimor, objedini na jednom podračunu HO “Budimo ljudi”. Međutim, kasnije su počeli da izbjegavaju sastanke, a onda su i otvoreno rekli da neće potpisati takav ugovor", kaže v.d. predsjednica HO, Adriana Basara, i dodaje da se zbog svega Udruženje ograđuje od novca sa računa roditelja, jer nema uvid u transakcije.

Na sve ove optužbe roditelji pokojne Sofije, odgovaraju da se osjećaju uvrijeđeno zbog prozivki, jer od smrti djevojčice nije prošlo ni 40 dana, te naglašavaju da sebi neće uzeti ni fening.

Mićevići tvrde da nijedna marka nije prešla preko privatnih računa, te da ih je optužba ljudi iz organizacije “Budimo ljudi” jako pogodila.

Tvrde da je spora birokratija udruženja krivac za prekid saradnje.

"Javljaju nam se roditelji druge bolesne djece da im proslijedimo novac za liječenje, ali moraju da čekaju više od dvadeset dana, jer Udruženje ima komplikovanu birokratiju. Znamo koliko vrijeme znači u ovim trenucima, zato ćemo ubuduće sami dodjeljivati novac svim roditeljima i udruženjima koja nam se jave sa ljekarskom dokumentacijom", rekao je otac, Vanja Mićević.

Potrošen novac

U HO “Budimo ljudi” navode da je do sada isplaćeno 105.893,32 KM: odnosno 60 000 KM na Sofijin račun kada je trebalo da otputuje za Baltmor, 7.875 KM za troškove Sofijine sahrane, te ukupno 38.018 KM za sestre Gojić iz Doboja, troškove lokečenja Hane Pašanbegović iz Zenice, troškove odlaska i pregled malog Milana Šarića iz Banjaluke kod specijaliste u Gracu i radnicu banjalučkog Doma zdravlja Milku Latinović.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS