Menu
A+ A A-

Mafijaški obračuni u Napulju, šest mrtvih

  • Objavio:   Redakcija

napulj gradŠest osoba ubijeno je između četvrtka i subote u zoni Napulja, a građani strahuju od obnavljanja mafijaškog nasilja. Gradonačelnik Napulja Luiđi de Mađistris je pozvao državu da učini više kako bi se policiji i pravosuđu obezbjedila sredstva da brzo reaguju koja nemaju uvijek na raspolaganju.

"Oružje ne mogu uzeti gradonačelnici ili sveštenici već snage reda i pravosuđa koje u Napulju vredno rade uz ogromne žrtve," rekao je on, prenosi Ansa.

U subotu su ubijeni Karlo Napelo (45) i njegov dvadest trogodišnji sinovac, bliski klanu Lo Ruso, dok su se vozili na motoru u naselju Mijano u sjevernom dielu Napulja.

Istraga je u toku a prema prvim informacijama, na njih je pucano izbliza iz poluautomatskog oružja. I jedan i drugi su bili poznati policiji.

Deset sati ranije, u pet ujutro u jednom baru punom mladih, maskirani napadač je ubio iz vatrenog oružja dvadeset devetogodišnjeg Karmina Pikalea, takođe poznatog policiji po neovlašćenim nošenju oružja i drugim prestupima.

U petak su ubijene još tri osobe povezane sa Kamorom. Prve dvije u Đulijanu, gradiću sjeverno od Napulja ali nalog je, kako prenosi štampa dat iz Napulja.

Meta je bio Vinčenco Staterini (51) rođak jednog od šefova klana Vastarela. U zasjedi je ubijen i njegov sin Emanule (30). Vjeruje se da su organizovali sopstveni šverc narkotika što je naljutilo suparnički klan Miso.

Sa Kamorom se povezuje i ubistvo sedamdeset dvogodišnjeg Salvatorea Kaputa, bliskog klanu Moča koji je ubijen u automobilu.

Sve ovo je izazvalo uzbunu u gradu gdje se činilo da su kriminalne grupe postigle svojevrstan "mir" odnosno dogovor o podjeli teritorije i miliona koje zarađuju od rasturanja droge i drugih kriminalnih radnji, navode lokalni mediji.

Istražne vlasti koje se bave borbom proti mafije više puta su isticale da u Napulju ali i drugim dijelovima Italije mafijaški klanovi dijele "prljavi biznis" koji se kreće od rasturanja droge do namještanja javnih tendera i davanja mita, navode mediji.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS