Menu
A+ A A-

Obilježavanje 25 godina od pogibije vojnika na Žepi

  • Objavio:   Miljan Rasevic

parastos zepa paradjinaJedno od najvećih stradanja srpskih vojnika u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu desilo se na Žepi, 4. juna 1992. godine kada su pripadnici muslimanskih snaga iz zasjede napali i mučki ubili, a zatim masakrirali 45 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Iz Boračke organizacije opštine Pale saopšteno je da će u nedjelju, 4. juna biti obilježeno 25 godina od stradanja srpskih vojnika, te podsjetili da je ovo jedan od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Pala, s obzirom na broj poginulih u jednom danu i na jednom mjestu.

Srpski vojnici su, tog kobnog 4. juna 1992. godine krenuli na vojni zadatak da dostave hranu i vodu vojnicima koji su obezbjeđivali radio-relejni objekat na brdu Zlovrh. Bio je postignut dogovor sa muslimanskim snagama da srpski vojnici mirno prođu, ali su oni prekršili dogovor.

Obilježavanje će početi u 11:00 časova parastosom, nakon čega će biti prislužene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na 45 boraca.

Pomenu će prisustvovati porodice poginulih boraca, saborci, predstavnici Boračke organizacije, republičkih organizacija, SPC, opštine Pale, grada Istočno Sarajevo i predstavnici Vlade Republike Srpske.

Takođe, boračke organizacije opština Pale, Istočni Stari Grad i Han Pijesak će organizovati prevoz do Žepe. Polazak iz Istočnog Starog Grada je u 8:00 časova ispred MZ Vučja Luka, sa Pala u 8:00 časova ispred spomen-sobe na Koranu i iz Han Pijesak u 10:00 časova ispred spomen-sobe.

 

Foto: arhiva

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS