Menu
A+ A A-

Kinezi žele beogradski aerodrom

  • Objavio:   Redakcija

air serbia aerodrom putniciKineska "HNA grupa" koja će uvesti let Beograd - Peking zainteresovana je za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", saznaje "Blic". HNA se nalazi na "Forbsovoj" listi 300 najuspješnijih kompanija na svijetu.

Dolazak prvog čovjeka “HNA grupe" Vanga Jiana sa saradnicima u Beograd pokazuje koliko je interesovanje Kineza za aerodrom.

Pet dana pred odlazak premijera i izabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Kinu, na aerodrom u Surčinu sletio je jedan od najluksuznijih aviona na svijetu, čiji sat iznajmljivanja košta nevjerovatnih 60.000 evra.

Luksuznim "drim džetom“ koji je u vlasništvu "Hainan grupe" doputovao je, prema saznanjima "Blica", prvi čovjek ove kompanije Vang Jian sa nekoliko direktora kompanija - članica te grupe.

Prema našim saznanjima, ova posjeta realizovana je kao finalizacija dogovora oko direktne linije Peking - Beograd, ali potencijalnih drugih poslova pred Vučićev put u Peking. Predstavnici HNA su i do sada dolazili, ali je ovo prvi put da se pojavio prvi čovjek grupe i, kako saznajemo, prvo je pitao za aerodrom.

Jedna od najvećih želja menadžmenta HNA jeste koncesija za Aerodrom "Nikola Tesla" na 25 godina

"Na sastanku nisu dogovarani detalji već su samo iznijete mogućnosti i potencijali o kojima bi kineski partner mogao da razmišlja kada je riječ o poslovanju u Srbiji. Jedna od najvećih želja menadžmenta HNA jeste koncesija Aerodrom "Nikola Tesla“ na 25 godina", navodi sagovornik "Blica".

Iako se veliki broj kompanija prijavio na javni poziv za koncesiju, saznajemo da je "HNA" predstavio cijeli plan koji uključuje dovođenje kineskih turista u avion hna kinaSrbiju. "HNA" će uvesti i direktan let Beograd - Peking.

"Postoje dvije opcije. Prva je da od kraja ljeta pa do juna 2018. godine lete Peking - Prag jer je češka prestonica u turističkom smislu poznatija Kinezima pa da potom nastave za Beograd. To bi bio samo prelazni period. Druga opcija je da se odmah direktno leti, ali to ne zavisi samo od "HNA grupe", već od političke odluke kineskih vlasti", navodi sagovornik "Blica".

"Hainan erlajnz" je već podnio zahtjev kineskom Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo. Ideja je da na ovoj relaciji saobraćaju dva puta nedjeljno. "Erbas A330-300" koji će letjeti ima 260 mjesta u ekonomskoj i 32 mesta u biznis klasi.

Kompanija ima 13 aerodroma i 1.250 aviona, a zapošljava 410.000 ljudi. U okviru grupacije pored kompanije "Hainan erlajnz" koja će uspostaviti liniju Beograd - Peking još je 13 avio-kompanija.

Raspolaže i turističkim agencijama koje godišnje prevezu oko 90 miliona turista, a u sastavu grupe su i najveća ketering kompanija za avio-prevoz na svijetu, kao i najveća kompanija za iznajmljivanje aviona.

 

 

 

Foto: O.Bunić /RAS Srbija

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS