Menu
A+ A A-

Patrijarh Irinej osvještao Nikolićevu crkvu

  • Objavio:   Redakcija

crkva bajcetinaNjegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao crkvu Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini, zadužbinu odlazećeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Liturgiji je prisustvovao i izaslanik ruskog patrijarha Kirila - visokopreosvešteni mitropolit belgorodski i starooskoljski Jovan. Predsjednik Nikolić je istakao da mu ovaj čin mnogo znači.

"Uvijek sam imao na umu da bih, ako mogu, uradio dvije stvari za Bajčetinu, a to su put i crkva. I onda kako je vrijeme prolazilo put je svakako morao da prođe jednog dana, pa je on završen, a za crkvu sam znao da time možda ostavljam putokaz onima koji dolaze iza mene", rekao je Nikolić za "Sputnjik".

Gradnja crkve, koja u potpunosti još nije dovršena, traje četiri godine.

Centralnu kupolu krasi mozaik sa likom Isusa Hrista, a na svodu je kompozicija na kojoj su likovi male Milice Rakić i Sanje Milenković – djece žrtava NATO agresije, srpskih đaka strijeljanih u Kragujevcu za vrijeme Drugog svjetskog rata i lik Vukašina iz Klepaca koji je mučki ubijen u Jasenovcu i ostao upamćen po riječima koji je izgovorio dželatu pred pogubljenje: "Samo ti sinko radi svoj posao".

Poslednji put izmenjenosubota, 27 maj 2017 15:46

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS