Menu
A+ A A-

Poplave odnijele više od 100 života na Šri Lanki

  • Objavio:   Redakcija

poplave sri lankaIndija se uključila u pružanje pomoći Šri Lanki, nakon što su u monsunskim poplavama poginule najmanje 103 osobe, a oko 230.000 osoba je moralo da napusti svoje domove, saopštili su danas zvaničnici.

Kako prenosi AFP, 113 osoba se vodi kao nestalo. Obilne kiše koje su padale izazvale su najveće poplave i klizišta na jugu i na zapadu zemlje, a u pružanju pomoći učestvuje i vojska koja sa avionima spasava stanovnike i dostavlja mještanima, do kojih nije moguće doći kopnom, neophodne potrepštine.

Ministar za unutrašnje poslove upozorio je na opasnost od novih poplava i apelovao na stanovnike koji žive u nižim područjima, da se prebace u više dijelove zemlje.

"Imamo izvještaje da postoje neke oblasti gdje ni helikopteri ni čamci ne mogu da priđu", rekao je on i dodao da je vlada dopremila 10.000 prsluka za spašavanje ljudima koji su zaglavljeni u mjestima, da im posluži dok se ne prebace na sigurniji teren.

Vlada Šri Lanke otvorila je i 104 privremenih skloništa u državnim zgradama gdje je smjestila ljude koje je spasila od poplava i klizišta.

Indija Šri Lanki pomaže sa čamcima u kojima dostavlja suplemene, ali i medicinskim timovima. Ta zemlja ponudila je još više pomoći, uključujući i helikoptere.

Poplave u Šri Lanki su najgore od maja 2003. godine, kada je poginulo 250 osoba, a uništeno 10.000 kuća.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS