U Parizu ste 1911. mogli osvojiti bebu na lutriji

Napišite komentar

pariz 1911U Parizu 1911. godine parovi koji su željeli dijete imali su opciju da svrate do jednog pariskog sirotišta i osvoje bebu na lutriji. Većina onoga što znamo o lutriji bebama dolazi iz časopisa "Popular Mechanics", a prema članku objavljenom 1912. godine, sirotište je ovo uradilo kako bi pronašli siguran dom za preveliki broj napuštenih beba, ali i kako bi prikupili novac.

Članak navodi da se sirotište konsultovalo sa vlastima prije nego što je održalo "lutriju bebama". Uprkos tome što zvuči ludo, lutrija bebama se pokazala kao uspjeh.

Prikupljen je novac koji se podijelio između nekoliko humanitarnih ustanova, a pobjednički parovi su bivali podvrgnuti ekstenzivnim provjerama kako bi sirotište bilo sigurno da su podobni da budu usvojiteljska porodica.

Po današnjim standardima, ovo izgleda suludo, ali mnogi ljudi smatraju da u svom istorijskom kontekstu ova priča ima smisla. Članak o lutriji bebama je objavljen kao vijest, a ne kao upozorenje, što nije čudno uzimajući u obzir način ophođenja prema djeci u to vrijeme.

Štaviše, ovakva priča je pomogla da se podigne svijest o mnogo većem problemu milionima djece koja su živjela u teškim uslovima prinudnog rada, na ulicama gradova i u sirotištima koja nisu imala sredstva da ih zbrinu.

 

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh