Menu
A+ A A-

Pale: Anđela Đorda pobjednik preliminarnog dijela takmičenja "Kineski most"

  • Objavio:   Milan Ilic

kineskimost1U preliminarnom dijelu svjetskog takmičenja "Kineski most" u poznavanju kineskog jezika i kulture, koje je održano danas u Kulturnom centru u Palama, Anđela Đorda je osvojila prvo mjesto i dobija priliku da ide u finale takmičenja, koje se održava u Kini, kao i stipendiju da boravi šest mjeseci besplatno u Kini, na univerzitetu koji izabere.

Drugo mjesto osvojila je Anđela Mitrić i ona takođe ima priliku da otputuje u Kinu i prisustvuje takmičenju kao posmatrač, te učestvuje u mnogobrojnim aktivnostima.

Studenti Katedre za sinologiju su se predstavili u govorništvu kineskog jezika i to je najbitniji dio takmičenja kada su u pitanju bodovi.

U drugom dijelu takmičari su predstavili svoj talenat vezan za neke kineske vještine poput tradicioalnog plesa, borilačkih vještina, komičnog monologa, kaligrafije, poezije, brzalica na engleskom jeziku i slično. Za goste se održao i revijalni dio, gdje su se predstavili drugi studenti, koji se neće takmičiti.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc.dr Draga Mastilović rekao je novinarima da ovakav događaj ima veliki značaj ne samo za Filozofski fakultet, već i za čitav istočni dio Republike Srpske pa i za samu Republiku Srpsku.

"Od 2011. godine funkcioniše Katedra za sinologiju i od tada do danas naša katedra je napredovala u svakom smislu. Treba reći da naš fakultet ima jedinu katedru za sinologiju u čitavoj BiH", istakao je Mastilović i dodaje da se jedino na Filozofskom fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu uči kineski jezik, istorija i kultura.

On je naglasio da je ovo jedna od manifestacija koju organizuje Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta i da Filozofski fakultet od prošle godine ima i HSK centar.

"HSK centar je međunarodni centar za polaganje kineskog jezika i očekujemo uskoro i otvaranje Konfučijevog instituta pri našem fakultetu i na taj način mi ćemo zaokružiti jednu strukturu koja će činiti centar za izučavanje kineskog jezika, istorije i kulture kada je u pitanju Bosna i Hercegovina", dodao je Mastilović

Mastilović je rekao da su u okviru Dana Filozofskog fakulteta boravile delegacije iz NR Kine i među njima je bio i Pekinški Univerzitet stranih jezika, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih univerziteta u NR Kini gdje se izučava preko 80 stranih jezika.

"Sa Univerzitetom smo u prvim početnim razgovorima ostvarili neke rezultate koje mislimo da će biti jako korisni prvenstveno za Republiku Srpsku", naglasio je Mastilović.

Asistent na Katedri za sinologiju Jelena Vujičić rekla je novinarima da se takmičenje Kineski most održava četvrti put na Palama, a šesnaesti put u svijetu.

"Ovo je svjetsko takmičenje u kojem učestvuje preko 100 zemalja gdje se promoviše sve ono najljepše iz kineske kulture", istakla je Vujičićka i dodala da osim jezika imamo tu i muziku, dosta glume i raznih drugih aktivnosti koji na neki način promovišu kinesku tradiciju i kulturu.

Studentica druge godine Katedre za sinologiju i učesnica u takmičenju Anđela Mitrić istakla je da je ovo takmičenje veoma značajno za sve njih i da su pripremali intenzivno tri mjeseca za ovo takmičenje.

"Svi profesori su nam jako pomagali kao i kolege koji su bili tu sa nama iza scene", rekla je Mitrićka i dodala da se ona predstavila sa talentom "Ples iza platna" i naravno govorničke sposobnosti kineskog jezika.

Ovo je četvrti put kako se takmičenje održava na Palama, dok se takmičenje sastoji iz tri dijela.

Na takmičenju su prisustvovali predstavnici ambasade Kine u BiH, kineskih firmi u BiH, predstavnici ministarstva spoljnih poslova u BiH, ministarstva kulture, obrazovanja i drugi predstavnici organa vlasti. Takođe, na takmičenje su pozvani i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, direktor Konfučijevog univerziteta u Istočnom Sarajevu, te predstavnici drugih katedri na Filozofskom fakultetu, prijatelji i kolege sa Univerziteta.

 

 

Poslednji put izmenjenopetak, 26 maj 2017 00:16

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS