Menu
A+ A A-

U toku akcije "Master" i "Truck" u borbi protiv carinskih utaja

  • Objavio:   Miljan Rasevic

sipa hapsenje granicaPo nalogu i koordinaciji dva tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji rukovode istragama, više stotina policijskih službenika SIPA, Granične policije BiH i UIO BiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese i hapšenja većeg broja osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, carinskih i poreznih utaja, sa koruptivnim elementima. 

Procjenjuje se da je nanesena šteta budžetu BiH u višemilionskim iznosima, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, sprovode se opsežne akcije kodnih naziva "Master" i "Truck".  Akcije se sprovode na području Sarajeva, Brčkog i tuzlanske regije i odnosi na veći broj fizičkih i pravnih osoba, koje se sumnjiče za organizovani kriminal, vezan za nezakoniti uvoz tekstila iz inostranstva na područje BiH, počinjenjem krivičnih djela organizovanog kriminala, poreznih i carinskih utaja, kao i korupcijskih krivičnih djela primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni krivična djela činili kontinuirano u periodu od oko tri godine, a da je iznos utajenih poreznih i carinskih dadžbina po jednom kamionu dostizao iznose od nekoliko desetina hiljada KM, pa se procjenjuje da je navedenim organizovanim kriminalom, budžet Bosne i Hercegovine oštećen za velike novčane iznose, koji zasigurno premašuju više stotina hiljada KM, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti će se na terenu realizovati tokom dana, nakon čega će osumnjičeni koji su uhapšeni biti privedeni postupajućim tužiocima, gdje će biti ispitani i odlučiće se o daljim aktivnostima u vezi sa mjerama pritvora ili mjera zabrane za osumnjičene.

Akcije "Master" i "Truck", odlučne su aktivnosti tužilaca, policijskih i poreznih institucija BiH u borbi protiv krivičnih djela koja imaju elemente finansijskog kriminala i korupcije, a kojima se nanosi šteta svim građanima BiH.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Hronika

Radio Sa-RS