Menu
A+ A A-

Crna Gora od 5. juna u NATO savezu

  • Objavio:   Redakcija

crna gora vojska zastavaCrna Gora bi trebalo da postane 29. članica NATO 5. juna kada bude podnijela dokumente o pristupanju Atlantskoj alijansi u Vašingtonu, rekli su zvaničnci NATO.

Crnogorski premijer Duško Marković već će danas u svojstvu posmatrača prisustvovati samitu NATO u Briselu na kome će prvi put učestovati i američki predsjednik Donald Tramp.
 
"Ali ja ću biti prisutan zajedno sa njim kada dokumenti o pristupanju Alijansi budu podnijeti u Vašingtonu gdje se čuva osnivački ugovor organizacije za vojnu saradnju osnovane 1949. godine", rekao je jutros generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ceremonija pristupanja bi trebalo da se održi 5. juna, naveli su zvaničnici NATO u Briselu.

Kada Holandija bude ratifikovala pristup Crne Gore, kao jedina od 28 zemalja članica Alijanse koja još to nije uradila, što se očekuje 1. juna, Stoltenberg može pismeno da pozove Crnu Gru da pristupi Sjeveroatlantskom ugovoru.

Sa Crnom Gorom, NATO kontroliše gotovo cijelu Jadransku obalu (izuzev oko 24 kilometra obale kod Neuma, u BiH) pošto su njeni članovi već Albanija, Hrvatska, Slovenja i Italija, navodi agencija "Frans pres".

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS