Menu
A+ A A-

Ispraćeni maturanti SŠC "Istočna Ilidža" (FOTO) Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

maturanti ilidza 1Maturanti Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža", rođeni 1998. godine, maturskom šetnjom i večeri, koje se održava u diskoteci "Rodeo", večeras završavaju jedno poglavlje u svojim životima.

To veče, ne samo da označava kraj četverogodišnjeg školovanja, već i četverogodišnje druženje sa vršnjacima u školskim klupama.

Matursko veče, takođe, predstavlja jedan od najvažnijih dana u životu jednog srednjoškolca. Najveći "problem" koji ih može zadesiti u danima kada se spremaju za matursko veče, a dešava se najčešće djevojkama, jeste ključno pitanje: "Šta obući"?!

Ovog puta smo uspjeli da uđemo u srž tog, nazovimo, problema i da lično pitamo nekoliko večerašnjih maturanata koliko im je bilo teško spremiti se za matursko veče, kakva su im osjećanja, da li su tužni što se opraštaju od svojih školskih drugara i šta planiraju dalje, nakon što maturiraju.

Ivana Klepić, maturantkinja iz gimnazije, kaže da su pripreme za matursko veče počele već tokom završne godine školovanja.

"Priče o mjestu proslave, svečanoj haljini, cipelama, nakitu, kao i šminkanju za maturu su vodeća tema među maturantkinjama. Izgled modernih maturskih haljina i odijela se mijenja iz godine u godinu. Djevojkama je odjeća za matursko veče izuzetno bitna, pa će se u skladu sa tim potruditi da svaki detalj bude na svom mjestu", kaže nam Ivana.

Za matursko veče kaže da je izuzetno važno za svakog srednjoškolca, jer na ovaj način polaže ispit zrelosti, čak i kada je njen vizuelni doživljaj u pitanju.

"Od velikog je značaja da realnim očima posmatrate sebe, shvatite da je mladost lijepa sama po sebi i pokušate da se opustite. Postoji nekoliko etapa u pripremama za ovu veliku noć.Veoma je važno da ne očajavate. Sve se može popraviti, nadomjestiti i usavršiti ukoliko imate prave informacije u pravo vrijeme'', ističe Ivana.

Muški dio populacije je takođe u euforiji jer većina po prvi put izlazi iz sportskih i drugih ležernih kombinacija i konačno oblači odijelo, stavlja kravatu ili leptir mašnu i obuva svečane cipele.

Međutim, maturant iz Ekonomske škole Vladan Droca za Sarajevo-RS ističe da momci nemaju puno problema sa izborom odijela ili neke druge odjevne kombinacije.

''Mi momci nemamo tu nešto puno razmišljati u odnosu na djevojke. Lakše nam je izabrati klasičnu kombinaciju, sako, košulja i cipele", kaže nam Vladan.

On se takođe slaže da je matursko veče veliki dan, jer je to dan kada se oprašta sa profesorima kojima je, kako ističe, oduzeo mnogo živaca,  ali i naučio veliki broj životnih lekcija.maturanti ilidza 2

Droca dodaje da su mnogi mladi, tek svršeni srednjoškolci, na životnoj prekretnici. Još uvijek razmišljaju šta će dalje nakon završetka srednje škole i samo se nadaju da neće samo završiti na birou za zapošljavanje.

"Generalno smo jako perspektivna i sposobna generacija koja može u budućnosti napraviti niz pozitivnih promjena u društvu", dodaje Droca.

Tamara Stojanović, maturantkinja iz Gimnazije, rekla je za Sarajevo-RS da se dobro sjeća prvih dana u školi kada ih je većina profesora dočekala rečenicom "Period u srednjoj školi je veoma kratak i brzo prolazi".

"Evo danas maturiram i tek sad mogu da shvatim njihove riječi. Zaista brzo poglavlje našeg života, sada nam dolazi novo, još teže. Moram priznati da je bilo i suza, ali samo ono što je lijepo, za mene ostaje da se pamti'', kaže Stojanovićeva.

Ona ističe da je u posljednjem polugodištu vladala maturska euforija, šta obući za to specijalno veče.

"Meni to nije predstavljalo problem, jer sam od početka znala kako želim da izgledam", kaže ona i dodaje da večeras očekuje dobar provod koji će okončati niz lijepih srednjoškolskih dana.

Tamara kaže da joj je velika želja da školovanje nastavi na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu gdje planira upisati studije novinarstva.

Maturanti Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" večeras su oko 19:00 časova krenuli svečanim defileom od škole Spasovdanskom ulicom kroz cijelu opštinu do diskoteke "Rodeo", gdje su nastavili slavlje.

 

 

 

Poslednji put izmenjenoutorak, 23 maj 2017 22:32
nazad na vrh

Radio Sa-RS