Menu
A+ A A-

Žalba zbog odbijanja puštanja Mladića na slobodu

  • Objavio:   Redakcija

ratko mladic zalbaOdbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića uputila je žalbu na odluku Haškog tribunala kojom je odbijen njegov zahtjev za privremeno puštanje na liječenje u Rusiju.

Mladićevi advokati su zatražili da bivši komandant Glavnog štaba VRS-a bude pušten na slobodu "uz bilo kakve uslove koje Žalbeno vijeće ocijeni potrebnim". Odbrana je istakla da su odlukom, kojom je odbijen Mladićev zahtjev za puštanje na slobodu u Rusiju, narušena prava njihovog klijenta.

"Odbrana smatra da Sudsko vijeće nije pravilno djelovalo, te je donijelo pogrešne zaključke o činjeničnom stanju koje su nepravedne prema optuženom", navodi se u žalbi Mladićevih advokata, prenosi BIRN-Justice Report.

Odbrana, između ostalog, navodi i da Vijeće nije obrazložilo svoju odluku za odbijanje njihovog zahtjeva. Mladićeva odbrana je u martu zatražila da Sud bivšeg komandanta VRS-a pusti na liječenje u Rusiju, jer bi u suprotnom “moglo biti prekasno”.

Haško tužilaštvo je nakon toga uputilo odgovor, istakavši da bi nakon puštanja na slobodu Mladić mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere zločina protiv čovječnosti, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje mu je počelo 2012. godine, a od maja 2011. nalazi se u pritvoru. Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS