"Bosnia airlines" traži investitora

avion bh airlinesNakon propasti državne kompanije "BH Airlines", Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti novu domaću aviokompaniju, ali je osnovni preduslov da se za to nađe partner koji je spreman investirati u nabavku aviona.

Naime, na "Sarajevo Business forumu", koji se održava trenutno, i koji je najznačajniji poslovni događaj u regionu, jedan od projekata koji se nude investitorima i o kojima će se pričati je upravo osnivanje domaće aviokompanije.

Riječ je, zapravo, o privatnoj kompaniji "Bosnia Airlines" koja već odranije postoji, ali nema svoj avion. Kompanija traži strateškog partnera koji će uložiti novac u nabavku aviona.

U prijedlogu investitorima, navodi se da kompanija ima kapacitet da u veoma kratkom vremenu obezbijedi sve potrebne dozvole za početak letova, da je riječ o 100% domaćoj firmi te da je već dva puta licencirana po međunarodnim standardima.

Kao prednost navodi se činjenica da u BiH trenutno ne postoji domaća aviokompanija koja bi predstavljala konkurenciju, što znači da niko ne bi mogao ugroziti njenu lidersku poziciju.

U prijedlogu se takođe navodi da se od investitora očekuje da nabavi avion, te da je očekivana investicija 100 miliona evra. Ali, dodaje se da investiranje može biti postepeno, odnosno najmanje dva miliona evra.

 

nazad na vrh