Menu
A+ A A-

Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović oduševili najmlađe

  • Objavio:   Miljan Rasevic

rsumovic petrovic djeca2Jedan od najvećih dječijih pisaca i pjesnika Ljubivoje Ršumović i dječiji pisac i koautor NTC programa Uroš Petrović danas su bili gosti Jezičkog centra ''IN'' i PU Klub za djecu ''Cvrčak'' na Palama i u Istočnom Novom Sarajevu, gdje su djeca ovog Centra uživala u programu koji su im oni priredili.

Ljubivoje Ršumović nedavno je obilježio 60 godina rada i tim povodom danas je novinarima rekao da je juče počeo da računa tih 60 godina i ono što mu je drago jeste, da danas ima više knjiga nego godina.

"Taj rad se računa od vremena kada sam objavio prve pesme, prve tri bibliografske jedinice. Naravno, nije bilo planirano da se bavim decom celog života, u sabranim delima imam 20 knjiga za decu i 20 knjiga za odrasle. Podjednako sam rasporedio književno interesovanje", rekao je Ršumović.

Na pitanje kako treba raditi sa djecom, Ršumović kroz citat Duška Radovića kaže: "Za decu treba pisati kao i za odrasle, samo mnogo bolje''.

"Pod tim 'mnogo bolje' podrazumeva se, da to što se piše za decu, mora biti duhovito i biti pisano lepim jezikom. Svaka pesma mora sadržati u sebi priču, svaka priča mora biti savršeno izvedena", kaže Ršumović.

Ršumović dodaje da su djeca dosta strogi kritičari u odnosu na odrasle.

"Odrasli umeju ponekad da pročitaju i nešto što ne razumeju i da to hvale, jer im se čini da će ispasti glupi ako kažu da ne razumeju šta su pročitali. Kod dece to ne postoji, oni što ne razumeju njih to ne zanima", ističe Ršumović.

Koautor NTC programa i autor brojnih romana fantastike, romana u zagonetkama i zagonetnih priča Uroš Petrović novinarima kaže da je danas došao da ispita mališane kroz priče i igru za rješavanje zagonetki.

"Ovim programom se bavim jer želim da ohrabrim decu i često pričam da je samopouzdanje 'pola posla'. Postavljaću im pitanja koja su skroz nova i dosta zahtevnija nego prošli put", rekao je Petrović.

On ističe da mu je velika čast i zadovoljstvo što je danas, u posjeti Palama i Istočnom Novom Sarajevu, sa njim bio i njegov veliki idol iz djetinjstva Ljubivoje Ršumović.

"O tome ću pričati djeci, da sam puno čitao kad sam bio mali, razmišljao i radio, a onda sam od trenutka kad je Ršum došao u moju školu, doživeo da sad putujemo zajedno kroz 'Fore i fazone'. Sve mi je to donelo to što nisam samouros petrovic 1 2017 igrao igrice, već radio na sebi i mislim da je to dobra poruka za decu i roditelje", istakao je Petrović.

Direktor Jezičkog centra "IN" Milica Božić rekla nam je da se radi o zajedničkoj organizaciji ovog Centra i PU Klub za djecu "Cvrčak'' sa Pala, u svojstvu NTC centra Istočno Sarajevo. Božićeva je citirajući Ranka Rajovića rekla da su pjesme Ljubivoja Ršumovića idealna za NTC sistem učenja.

"Danas, ranije, smo organizovali gostovanje Ljubivoja Ršumovića i Uroša Petrovića u Istočnom Novom Sarajevu i djeca su bila oduševljena. Njih dvojica idu u kombinaciji zagonetne priče i pitanja, i imaju dobre poruke za sve roditelje", ističe Božićeva.

Ona kaže da su reakcije kod djece i odraslih, gledajući i slušajući Ljubivoja Ršumovića, različite.

"Djeca trenutno više reaguju na Uroša Petrovića jer su ga gledali u "Lavirintu", dok roditelji više reaguju na Ršumovića jer su odrasli uz njegove "Fore i fazone". Nove "Fore i fazoni" su nešto novo za najmlađe i tek trebaju da se naviknu na njih", rekla je direktor Jezičkog centra "IN" Milica Božić.

Božićeva je podsjetila da će u periodu od 1. do 6. avgusta u hotelu "Bistrica" na Jahorini biti organizovan NTC kamp za djecu, a sa djecom će raditi instruktori iz NTC centara širom BiH, dok će sa djecom raditi Uroš Petrović i Ranko Rajović.

 

 

 

Poslednji put izmenjenosubota, 20 maj 2017 21:00

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS