Menu
A+ A A-

Darivanje krvi u OŠ "Srbija" Pale

  • Objavio:   Milan Ilic

darivanje krviŠkolska organizacija Crvenog krsta OŠ "Srbija" Pale u saradnji sa transfuziološkim zavodom Bolnice Istočno Sarajevo i opštinskim odborom Crvenog krsta organizovala je danas tradicionalno, treći put zaredom dobrovoljno darivanje krvi.

Profesor engleskog jezika i književnosti Marijana Krsmanović rekla je novinarima da se odazvalo veliki broj donatora i da očekuju preko 30 donatora, a i više jer odziv jako dobar.

"Akciju organizujemo povodom svečanosti Dana škole, koji će se održati u srijedu, 24-og maja", izjavila je Krsmanovićka i dodala da školska organizacija Crvenog krsta radi već tri godine u školi da su prošle godine imali oko 80 članova koji čine podmladak Crvenog krsta OŠ "Srbija".

Ona je istakla da organizuju razne akcije od humanitarnih akcija, radionica, i da imaju u planu organizovanje predavanja na temu Crvenog krsta.

"Profesori, nas 10-ak će takođe dati krv i nadam se da ćemo svi uspjeti da damo. Priključili su nam se planinarsko društvo "Jahorina" Pale i Udruženje navijača "Grobari" Pale", kaže Krsmanovićka.

Ispred Udruženja navijača "Grobari" Pale Bojan Brčkalo istakao je da njihovo udruženje se uglavnom bazira na humanitarnim akcijama i usmjerivanja mladih na prave životne ciljeve.

"Prije godinu dana udruženje je aktivno krenulo sa radom, iznajmili smo kancelariju i počeli aktivno da učestvujemo u humanitarnim akcijama", izjavio je Brčkalo i dodao da ovo nije prvi put da učestvuju u humanitarnim akcijama i da su imali akcije pomaganja starim licima, finansijska pomoć porodicama slabog imovinskog stanja.

On je napomenuo da je na današnju akciju došlo šest članova udruženja i da ih je trebalo doći i više, međutim imali su putovanje u Beograd koje nisu mogli odložiti.

Pomoćnik direktora u OŠ "Srbija" Pale Milenko Borovčanin rekao je da je ovo treći put kako OŠ "Srbija" organizuje humanitarnu akciju doborovoljnog darivanja krvi i da tom prigodom počinju tradicionalno obilježavanje Dana škole.

"Škola postoji već osam godina i Dane škole tradicionalno obilježavamo 24-og maja", rekao je Borovčanin i dodao da je OŠ "Srbija" jedina javna ustanova osim Doma zdravlja koja organizuje ovakve akcije i da su veoma zadovoljni kako je protekla manifestacija.

Borovčanin kaže da su u organizaciju uključili i učenike i da oni učestvuju kao pomagači onima koji daruju krv, usmjeravaju ih gdje treba da idu i da ih tako uče kako je biti human i šta zapravo humanost znači.

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebana "Sunce" Milenko Vujinović istakao je da on daje krv od svoje 21 godine, a da je ovo bilo osmi put da je evidentirano.

"U svakom slučaju ovu akciju treba podržati jer nikad ne znate kome će ta krv značiti. Ja sam takođe i predsjednik Udruženja "Sunce" i vrlo često imamo situacije da je našoj djeci potrebna krv", izjavio je Vujinović i dodaje da dugi niz godina daje krv i da nema nikakvih posljedica sa zdravljem i da ne vidi razloga da to neko ne uradi, a i veliko je djelo.

 

 

 

 

 

 

Poslednji put izmenjenosubota, 20 maj 2017 18:20

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS