Menu
A+ A A-

Podignuta optužnica za ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića

  • Objavio:   Redakcija

slobodan stojanovic spomenikslikaTužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Sakiba Halilovića iz Zvornika i Elfete Veseli, rođene u Uroševcu u Srbiji, za ubistvo dječaka srpske nacionalnosti u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika u ljeto 1992. godine.

Veseli se tereti da je kao pripadnica Diverzantskog voda tzv. Armije BiH u ljeto 1992. godine u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika "na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića".

Prema navodima iz optužnice, Halilović, koji je bio komandant tzv. Diverzantskog voda, ubistvo dječaka posmatrao iz neposredne blizine, ne spriječavajući Veseli da ga počini.

"Poslije toga, propustio je i nije preduzeo nužne i razumne mjere kako bi kaznio podređenog vojnika koji je izvršio ubistvo", navodi se u optužnici. Halilović i Veseli se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Elfeta Veseli je u martu iz Švajcarske izručena pravosudnim organima BiH. Optužnica protiv Halilovića i Veseli je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS