Menu
A+ A A-

Roditelji na mukama sa spremanjem školaraca

  • Objavio:   Redakcija

zavod udzbenike i.sarKupovanje udžbenika, školskog pribora i opreme uveliko je počelo, a pogodnost plaćanja na rate koriste čak i oni koji za novu školsku godinu spremaju samo jedno dijete.

Ovako rano planiranje rezultat je akcija koje knjižare organizuju od maja. Dok su se ranije uglavnom samo udžbenici mogli kupiti na nekoliko rata, sada se u tim paketima nađe i školski pribor i oprema.

''Roditeljima dajemo šansu da u četiri dijela plate sve ono što je potrebno za školu'', rekao je portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Dejan Kerleta i dodao da izlaze u susret svima, te da je potrebno samo da dođu u neku od 18 knjižara širom Srpske, te potpišu ugovor, bez posebnih uslova.

Preuzimanje je po plaćanju posljednje rate, u avgustu. On dodaje da je sve više onih koji se odlučuju na ovu varijantu plaćanja. Cijene udžbenika, pribora i opreme za školu u knjižarama godinama su manje-više nepromjenjene.

Ono što se mjenja je kupovna moć ljudi koji čak i olovke kupuju na rate. Pripreme đaka za školu posebno će isprazniti novčanik onih koji kupuju udžbenike za osmi i deveti razred.

Komplet udžbenika za osmi razred košta 136, odnosno 125 maraka za učenike devetih razreda. Za šesti razred koštaju oko 100 maraka, dok su za sedmi 108 maraka.

Udžbenici za treći, četvrti i peti razred koštaju oko 70 maraka. U sve ove cijene nisu uračunati udžbenici i radne sveske za strane jezike, koji su ujedno i najskuplji i koštaju do 20 maraka.

I ove godine učenici prvog i drugog razreda knjige će dobiti besplatno.

Po računici, puno je onih kojima jedna plata neće biti dovoljna da spreme školarca.

''Pogodnost kupovine na rate koristim već nekoliko godina. Čak sam tako kupovala i dok je samo jedno dijete išlo u školu. Lakše nam je da se na taj način organizujemo, jer ljeti imamo dodatne troškove. Trudimo se da platimo sve do kraja avgusta iz razloga što se spremanje djeteta za školu ne završava početkom nove školske godine. Već od prvog dana škole potrebno je još oko stotinu maraka, jer ne prođe dan, a da nešto ne moramo dokupiti'', priča majka dva školarca Draženka S. i dodaje da joj je za jedno dijete potrebno minimalno 500 maraka.

Pribor skuplji od knjiga

U jednoj knjižari kažu da je puno roditelja koji tvrde da im knjige nisu toliko skupe, koliko je skupo sve ostalo. Daleko više novca potrebno je izdvojiti za opremu i pribor.

''Torbe su od 40 do 100 maraka, pernice od 10 do 35 maraka, atlasi koštaju 12,5 maraka, a olovke, bojice, sveske i pribor za geometriju košta od 0,30 KM do 5 maraka'', rekli su u knjižari i dodali da je ovo samo deo spiska za kupovinu.

 

 

Poslednji put izmenjenopetak, 19 maj 2017 17:17
nazad na vrh

Radio Sa-RS