Na Pravnom fakultetu održan seminar na temu rodne ravnopravnosti

Napišite komentar

pravni seminarNa Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, danas je održan seminar i promocija Zbornika radova "Rodna ravnopravnost u primjeni prava", koji organizuju "Atlantska inicijativa" i Pravni fakultet.

Zbornik je rezultat projekta u kojem, osim "Atlantske inicijative" i Pravnog fakulteta, učestvuje i još pet državnih pravnih fakulteta.

Prodekan za naučno-istraživački rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković istakao je da je danas predstavljen priručnik rodne ravnopravnosti u primjeni prava.

"Radi se o tome da smo mi u okviru projekta kao predstavnici fakulteta i Atlantske inicijative pokušali da razgovaramo o tome gdje se nalaze neka slaba rješenja u našem zakonodavstvu kada su u pitanju ostvarivanje rodne ravnopravnosti i kakva je praksa sudova i tužilaštava i drugih organa vlasti koji se suočavaju sa problemom rodne ravnopravnosti", rekao je Marković.

Marković kaže da su rješenja u principu preuzimana iz evropskih i međunarodnih konvencija tako da rješenja koja su sadržana u našim zakonima su u principu dobra.

"Ono što je problematično jeste da mnoga od tih rješenja imaju programski karakter, što znači da te norme nisu u dovoljnoj mjeri razrađene, konkretizovane, pa se oni koji su žrtve diskriminacije suočavaju sa problemima prilikom zaštite svog prava na ravnopravnost", dodao je Marković.

Na seminaru su održana i dva predavanja o problemima rodnih predrasuda u primjeni prava.

Posljednja izmjena petak, 19 Maj 2017 16:41
Ovdje napišite svoj komentar...
Prijavi se kao
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh